Malo drugačiji Božić... / Advent u Zagrebu počinje 28. studenog, ove godine bez prepoznatljivog simbola: 'Neće biti klizališta na Tomislavcu'

S obzirom na epidemiološku situaciju, klasičnog Adventa nažalost neće biti

10.11.2020.
12:20
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je da Advent u Zagrebu nije upitan, ali da će biti prilagođen korona uvjetima. 

Bandić je u utorak oko 12 sati, zajedno sa svojim suradnicima, održaodržao konferenciju za novinare na kojoj je obajvio kako bi trebao izgledati i u kojem će se opsegu održati ovogodišnji Advent u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba Antun Trojnar kazao je da je dobro što će obrtnici i ove godine biti dio Adventa.

"Mi moramo preživjeti. Nadam se da ćemo s ovim Adventom vidjeti svjetlo u novu budućnost", dodao je Trojnar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik ugostitelja Marin Medak je pozdravio odluku gradonačelnika da se ugostitelji na javnim površinama mogu prilagoditi adventu.

"Na samim terasama možemo raditi modifikacije u obliku ponude kuhanog vina i ostalih napitaka. Bez epidemioloških okvira nećemo biti u mogućnosti raditi. Ovako ćemo sačuvati sva radna mjesta, što nije mala stvar", kazao je Medak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije moguće je da se Advent održi kao prije. Prilagodit ćemo se tako da ljudi konzumiraju advent u nekom kafiću neposredno blizu njihovog doma i da se ne zadržavju dugo na toj terasi, ali da svi dobiju taj duh zagrebačkog Adventa", ustvrdio je Medak.

Advent kreće 28. studenog

Martina Bienenfeld najavila je projekte koji bi se trebali održavati u sklopu Adventa u Zagrebu. Rekla je i da su već nakon ljeta iz Turističke zajednice kazali da će pokušati pripremiti Advent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekli smo da će prosinac biti lijep. Slogan je u tom smislu, Advent u Zagrebu- osjetite svjetlost", rekla je Bienfeld.

"Zadržali smo brojne projekte povezane s kulturom, imat ćemo brojna kulturna događanja. Imat ćemo 10 različitih festivala, imamo tri nova projekta. Prvi je Svjetlost Zagreba, pozivamo sve Zagrepčane da kako mogu i žele okite svoje prozore", pojasnila je Bienfeld.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugi projekt je šetnja kroz zagrebačke crkve i njihove jaslice", kazala je.

"Treći projekt je Proširena stvarnost, imat ćemo na preko 20 lokacija", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Advent počinje 28. studenog.

'Advent svjetla i obitelji'

Gradonačelnik Bandić opisao je kako bi trebao izgledati ovogodišnji Advent. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odlučili smo se za Advent svjetla i obitelji i da ostanemo odgovorni", ustvrdio je Bandić.

"U svih 17 četvrti će svjetliti kao Jelačić plan. Zagreb ne završava samo na okretištima tramvaj", rekao je Bandić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od bitnijih promjena je je da ove godine na Tomislavcu neće biti velikog klizališta koje je postalo svojevrstan simbol Adventa u Zagrebu.

"Taj naš prepoznatljivi trg ćemo urediti, ali nažalost sukladno situaciji nećemo imati klizalište", rekla je Bienfeld. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncerti će biti u povijesno turističkoj zoni.

"Te ćemo lokacije prigodno ukrastiti u božićnom duhu", rekla je šefica Turističke zajednice..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova godina nam je na 30 posto dolazaka i noćenja. Ako neće biti još strožih mjera, 2020. mislimo završiti na 30 posto dolazaka i noćenja", rekla je Bienenfeld.

Manje kućica, manje gužve

Na konferenciji je potvrđeno i da će biti puno manje adventskih kućica. Na Trgu bana Josipa Jelačića bit će 15-ak kućica i štandova, a tu će svoje mjesto nać i i proizvođači suvenira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Udruženje obrtnika Grada Zagreba je u rujnu raspisla natječaj, kolege su se javile, osnovano je povjerenstvo i izabrani su izvođači. Sve je bilo otvoreno, to su uglavnom kolege koji su zadnjih godina bili na Adventu", ustvrdio je Trojnar.

Gradonačelnik je upitan i o aferama vezanim uz dodjelu kućica na zagrebačkom Adventu, ali kazao je da on o tome ništa ne zna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo