A što je s aflatoksinima u siru, vrhnju i jogurtu?

21.2.2013.
9:51
VOYO logo

Naime, iz Ministarstva poljoprivrede nisu odgovorili ni na upit e-poštom ni na telefonske pozive novinara Poslovnog dnevnika, a u Ministarstvu zdravlja koristili su se diplomatskim vještinama.

"Utvrđivanje mikotoksina u hrani općenito, pa i u uzorcima mlijeka, provodi se na cjelovitim što većim serijama na što više jedinica, te se u pravilu ne uzorkuje u maloprodaji, osim u slučaju sumnje", odgovorili su iz kabineta ministra Rajka Ostojića. Naveli su da nadzor nastavljaju te da će javnost biti upoznata s rezultatima. Ustvrdili su i da "nema potrebe na aflatoksin kontrolirati svježe meso junadi ili mesne prerađevine jer su mikotoksini kao kontaminanti rezultat sintetiziranja različitih plijesni u hrani neanimalnog podrijetla poput žitarica, oraščića ili vina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, kažu da se "u sirovom ili toplinski obrađenom mlijeku od mikotoksina ispituje isključivo aflatoksin M1, koji je metabolički produkt i potječe iz hrane za životinje".

Jedino su na zagrebačkoj Agronomiji neslužbeno potvrdili da je moguće da tragova aflatoksina ima i u prerađevinama mlijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo