obljetnica antifašističkog ustanka / A-HSP i njihove pristaše blokirali Ličku magistralu, Mesićev govor prekinut pjevanjem Thompsona

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Autohtoni pravaši stigli su s dva autobusa u Bruvnu te su se zaputili prema Srbu. Kako ih policija nije pustila dalje zbog ustaških obilježja, blokirali su Ličku magistralu

27.7.2016.
15:10
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Srpsko narodno vijeće (SNV) i Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABH) obilježili su danas u Srbu 75. obljetnicu antifašističkog ustanka.

Image

U Srbu obilježena 75. obljetnica antifašističkog ustanka uz prosvjedni skup A-HSP

Image

U Srbu obilježena 75. obljetnica antifašističkog ustanka uz prosvjedni skup A-HSP

Kako su i najavili, autohtoni pravaši stigli su s dva autobusa u Bruvnu. Među njima je i predsjednik Autohtone hrvatske stranke prava (AHSP) Dražen Keleminec, kojemu prijeti uhićenje jer mu je sud zabranio da šest mjeseci dolazi u Srb. Oni se su se u koloni zaputili prema Donjem Srbu. Kako izvještava naša reporterka Nikolina Radić Ančić s terena, sve je puno policije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blokirana Lička magistrala

Policija ih je oko deset sati zaustavila i blokirala im put do Srba tražeći da uklone sva ustaška znakovlja koja nose ili imaju na sebi. HOS-ovci, koji su došli kao podrška A-HSP-u, ne žele skinuti svoje majice na kojima piše 'Za dom spremni'. Tvrde da imaju potvrdu od države da je to njihovo legitimno znakovlje. Kako ih policija i dalje nije puštala, prosvjednici su blokirali cestu D1 Udbina - Gračac, odnosni Ličku magistralu. 

(Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je nastao prometni krkljanac, blokada Ličke magistrale prekinuta je oko 11 sati i 20 minuta, jer je policija dopustila takozvanim pravašima da krenu u Srb. Na kraju su prosvjednici svoje majice s natpisom HOS obukli preokrenute naopako te su produžili prema Srbu.

Mesić prekinut pjevanjem Thompsona

Uz partizanski spomenik u Donjem Srbu gdje je u podne počeo program proslave Dana ustanka naroda Like, u organizaciji SNV-a i SABA-a, žene s hrvatskim barjacima, njih 15, za vrijeme govora bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, pjevale su 'Lijepa li si' od Thompsona i tako ometale govornika. Prosvjednice su se potom same udaljile sa skupa, bez prisile policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saša Milošević je u ime SNV-a odmah reagirao rekavši da policija nije osigurala na vrijeme prijavljeno javno okupljanje. 

General hrvatske vojske i saborski zastupnik Željko Glasnović grubo je napao predsjednika Antifašističke lige Zorana Pusića ustvrdivši da je moralna nakaza, da svojim prisustvom na antifašističkom skupu veliča velikosrpsko-četničko-imperijalističku agresiju, a svojim djelovanjem brani da do hrvatskog naroda dođe istina. Također je rekao da je zbog te velikosrpske politike na ovim prostorima od 1912. do 1990-ih godina ubijeno 500 tisuća ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

(Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Komentirajući taj napad, Zoran Pusić je kazao da su Glasnovićeve riječi očigledna revizija povijesti te dodao da ni on osobno niti drugi sudionici antifašističkog skupa ne negiraju četničke zločine, u Lici i drugdje, ali i da je činjenica da su se ljudi digli na ustanak upravo zbog ustaških zločina koji su prethodili. Naglasio je i kako je iz 90-ih godina poznato tko je činio zločine u Hrvatskoj - četnici, paravojska i JNA, a ne antifašisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temelji antifašističke borbe

Podsjetimo, u podnožju spomenika ustanku, pod kojim je AHSP od 8. do 17. srpnja držao šator želeći onemogućiti današnju proslavu, u podne će se okupiti članovi Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca i antifašista kako bi obilježili 75. obljetnicu ustanka u Srbu, pobune lokalnog stanovništva protiv ustaške vlasti od 27. srpnja 1941. 

Na obilježavanju govore Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike i počasni predsjednik SABH-a, predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SNV u najavi današnjeg okupljanja naglašava kako se 'unatoč nespornim zločinima koje su počinile četničke formacije i dio partizanskih snaga, ne može osporiti činjenica da je ustanak u Srbu 27.7.1941. postavio temelje antifašističke borbe u Hrvatskoj. Četiri godine nakon početka ustanka bratstvo i jedinstvo Srba, Hrvata i drugih naroda je toj borbi donijelo pobjedu'.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo