Jedna osoba preminula / Gotovo 900 oboljelih od gripe, vrhunac tek dolazi! Tri županije posebno na udaru virusa - Evo koje!

Na Klinici za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević' hospitalizirano je 20 pacijenata

3.1.2020.
22:00
VOYO logo

Jedan smrtni slučaj i četiri za koja još nema potvrde da su nastupili zbog gripe, a prava sezona te zarazne bolesti tek se očekuje. Samo u prosincu, u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Doktor Fran Mihaljević", bilo je hospitalizirano 35 ljudi. Oni su sada stabilno, ali novooboljeli i dalje pristižu.

U čekaonicama sve veće gužve, broj oboljelih od gripe raste. Na Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" hospitalizirano je 20 pacijenata, najmlađi ima samo 6 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo nekoliko pacijenata na jedinici intenzivnog liječenja, jednu pacijenticu koja je na izvantjelesnoj membranskoj oksigenaciji ili umjetnim plućima, dvoje na standardnoj mehaničkoj ventilaciji, to su djeca i stabilni su sada svi", rekao je predstojnik Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević",

U Hrvatskoj je registrirano 878 oboljelih od gripe. S obzirom na broj stanovnika, najveće stope oboljelih su na području Grada Zagreba te u Šibensko-kninskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je slično kao i u prošloj sezoni, čak su i brojevi po tjednima jako slični kao prošle sezone, što je malo raniji početak gripe nego iz vremena otprije 10-20 godina", kazao je za RTL Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu cjepiva više nema, ali ga ima u nekim ordinacijama obiteljske medicine. Dio građana na vrijeme je uzeo svoju dozu. Većina zna da su vitamini najvažniji. Neki se pak pouzdaju u zdravu prehranu. Većini je dobro poznato na što treba pripaziti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba se pričuvati, izbjegavati gužve, autobuse, zatvorene prostore. Više biti na zraku i malo vitamina", kazao je Riječanin Nikola.

No, cijepljenje je, tvrde liječnici, jedina prava zaštita. Vrhunac gripe očekuje se potkraj siječnja pa se još stigne otići po cjepivo.

"Treba nekoliko tjedana da se dosegne vrhunac koji će onda još neko vrijeme trajati, tako da ima smisla, da", potvrdio nam je Kaić iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj prevladava virus gripe tip A podtip H1N1, u manjem broju oboljeli imaju H3N2, a cjepivo koje se koristi, štiti i od jednog i od drugog podtipa gripe.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo