I dok stari zanati polako izumru, 82-godišnji češljar iz Zagreba od svoje ljubavi ne odustaje. Antun Penezić jedini je češljar u Hrvatskoj, ali i u Europi, a svoje češljeve izrađuje od rogova.
Iz pločice koja je pripremljena za češalj izrežu se zupci. Iza toga onda dođe fino brušenje i onda zadnja faza bi bilo poliranje.
A do te zadnje faze, češljevi gospodina Penezića prođu kroz još njih 14. Najvažnije je nabaviti dobar materijal, a on svoje češljeve izrađuje od roga istarskog vola boškarina.
"Dio roga se kuha u kipućoj vodi sat vremena, onda se prereže, otvori s kliještima i stavi se u prešu, i tu prešu sam si napravio sam", kazao je Penezić.
Češljarski znat naučio je davne 1954. godine. Nakon 8 godina rada u češljarstvu život ga je odveo drugim putem, a svojoj ljubavi vratio se u mirovini.
"U ovim godinama ja sam ovdje u punom elementu, ne osjećam nikakve teškoće sve zaboravim i politiku i samo mislim na dobro i kako ljudi jedva čekaju da dođu do mojih proizvoda", istaknuo je Penezić.
Osim češljeva izrađuje i unikatni nakit, ukrasne predmete i trzalice. Njegovi proizvodi traženi su u cijelom svijetu, a za svoj rad dobio je brojna priznanja.
Kaže, češalj je potreban svima od malog djeteta do starijih osoba i ima puno pozitivnih učinaka. Velika želja mu je da ovaj znat nastavi živjeti. Kaže, mnogi su došli učiti, ali zbog velikog obujma posla brzo su se i obeshrabrili.
"Kad bi netko još probao to i došao do toga da osjeti da je to prirodni materijal, zdravi materijal, ne bi mogao to prestati raditi. Odmah bi više radio i rezao zube, a manje bi tipkao po pametnim telefonima", poručio je češljar Antun Penezić.
Zato će on svoje češljeve nastaviti izrađivati dokle god to bude mogao.