Čak 75 posto zagrebačkih studenata vara na ispitima!

13.2.2013.
22:01
VOYO logo

Međunarodno istraživanje provedeno je tijekom 2012. godine u suradnji s Antikorupcijskom studentskom mrežom u jugoistočnoj Europi i to na pet vodećih sveučilišta u Hrvatskoj, Moldaviji, Makedoniji, Bugarskoj i Srbiji, na uzorku od 3.463 studenta, rekao je u Beogradu Mihailo Gajić, predstavnik Beogradske otvorene škole (BOŠ) koja je provela istraživanje.

Prema rezultatima istraživanja, varanje na ispitu najviše je zastupljeno u Zagrebu - čak 75 posto, slijedi Plovdiv s oko 60 posto, Beograd s približno 50 posto, nešto manje od polovice u Skoplju te 45 posto u Moldaviji, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je pokazalo da su studenti tolerantni prema pojedinim korupcijskim pojavama, pa tako u Beogradu gotovo 45 posto studenata tolerira ako netko drugi piše zadaću umjesto kolege ili kolegice, što beogradske studente izdvaja među ispitanicima sa svih sveučilišta. Slijede sveučilišta u Plovdivu (35 posto), Skoplju (30 posto), Zagrebu (oko 25 posto) i Moldaviji s oko 15 posto.

10 posto beogradskih studenata kupilo ispit

Većini studenata ne smeta ako student prepisuje ili vara na ispitu, ali bi njih oko pet posto to i prijavilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Beogradu, Plovdivu, Skoplju i sveučilištu u Moldaviji studenti su slično ocijenili rasprostanjenost mita na svojim fakultetima - oko 20 posto ih tvrdi da je mito široko rasprostranjena pojava, ali je takvih tvrdnji u Zagrebu znatno manje ispod pet posto.

Čak 10 posto studenata sveučilišta u Beogradu dalo je novac za polaganje ispita, svaki drugi student vara tijekom studija. 20 posto studenata ima direktno iskustvo sa situacijom u kojoj profesor daje višu ocjenu na osnovu veze, pokazalo je najnovije istraživanje Beogradske otvorene škole (BOŠ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo