49 ZATVORENIKA ČEKA MILANOVIĆEVU ODLUKU: / Može ih vratiti na slobodu, ali zasad se drži svog predizbornog 'obećanja'

Image
Foto: Milan Šabić/PIXSELL

Zoran Milanović se dosljedno drži svojih izjava o pomilovanju iz predizborne kampanje, jer se nije očitovao niti o jednom od 49 zahtjeva koji su mu stigli otkako je inauguriran

12.10.2020.
16:19
Milan Šabić/PIXSELL
VOYO logo

Otkako je 18. veljače stupio na dužnost predsjednika Republike, Zoran Milanović nije se očitovao niti o jednom od 49 zahtjeva za pomilovanje, koliko je stiglo na Pantovčak nakon njegove inauguracije. "Neću nikog pomilovati. Pomilovanje treba ukinuti", govorio je tijekom predizborne kampanje i ostao dosljedan.

Drugačiji od prethodnice

Iako zakon nije promijenjen i pomilovanja nisu ukinuta, Milanović se nije odlučio posegnuti za tim pravnim instrumentom, za razliku od svoje prethodnice, Kolinde Grabar Kitarović koja je u posljednjoj godini svog mandata pomilovala sedmero ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od 18. veljače ove godine do danas u Ministarstvu pravosuđa i uprave primljeno je 85 molbi za pomilovanje. U Ured predsjednika Republike Hrvatske dostavljeno je 49 izvješća o molbama za pomilovanje. Predsjednik Republike Hrvatske do danas nije donosio odluku o pomilovanju", poručili su za 24sata iz ministarstva, a potvrdili u Uredu predsjednika RH.

Iznimna mjera u iznimnim slučajevima

Pomilovanjem je iznimna mjera koja se daje u iznimnim slučajevima. Njime se daje potpuni ili djelomični oprost od izvršenja kazne, izrečena kazna se zamjenjuje blažom ili se primjenjuje uvjetna osuda. Uz to, daje se i prijevremena rehabilitacija, ukida se ili određuje kraće trajanje pravne posljedice osude, sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, zabrane obavljanja zvanja, djelatnosti ili dužnosti te protjerivanje stranaca iz zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Institut pomilovanja se i zlorabio, no to ne znači da ga zbog određenih prijašnjih zloporaba treba ukinuti. Društvo se od mogućih zloporaba štiti tako što se odluka o pomilovanju objavljuje u javnom glasilu, kod nas u Narodnim novinama, pa svatko tko sumnja u nezakonite radnje to može prijaviti. Ne vjerujem da bi se kod sadašnjeg predsjednika pojavljivale greške i vrludanja kao kod prijašnjih predsjednika, koji su na prijedlog komisija za pomilovanja donosili odluke koje su u pojedinim slučajevima izazvale kritiku javnosti. Smatram da bi jednom pametnom politikom, poštujući ustavne ovlasti, Milanović pridonio razvoju trodiobe vlasti i osnaživanju predsjedničke pozicije", smatra odvjetnik Mario Medak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo