10 NAJUSPJEŠNIJIH HRVATSKIH GRADOVA: / Kod njih je pala nezaposlenost, rekorder se nalazi u Zagorju

Image

Kontinentalni gradovi poharali su ovu ljestvicu, pogotovo oni u Krapinsko-zagorskoj županiji.

14.3.2017.
14:54
VOYO logo

Kao jedan od glavnih razloga masovnog iseljavanja iz Hrvatske nerijetko se ističe nemogućnost pronalaska posla ili loše plaćeni privremeni poslovi. Radi se o problemu kojim se trebaju pozabaviti sve grane vlasti - od najviše do lokalne razine. Stoga je stranica Gradonačelnik.hr napravila analizu na lokalnoj razini, ne bi li vidjeli koliko se u posljednjih godinu dana smanjila registrirana nezaposlenost u gradovima, prema službenim podacima HZZ-a.

Od ukupno 128 gradova, njih 60 bilježi smanjenje nezaposlenosti u siječnju 2017. u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ovo je 10 najuspješnijih na polju smanjenja nezaposlenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Klanjec -> -26,1 %2. Sveta Nedelja -> -20 %3. Oroslavje -> -16,1 %4. Samobor -> -15,4 %5. Zlatar -> -13,6 %6. Varaždin -> -13,5 %7. Ludbreg -> -13,2 %8. Pregrada -> -12,5 %9. Kraljevica -> -12,3 %10. Karlovac -> -12,1 %

Ne radi se o iseljavanju nego o zapošljavanju

Uvjerljivi pobjednik je Klanjec u Krapinsko-zagorskoj županiji, u kojem je u godinu dana broj nezaposlenih smanjen za čak 26 posto. No, ono što je važnije od samih brojki jest činjenica da ovaj rezultat nije posljedica iseljavanja nego, kako ističe gradonačelnik Zlatko Brlek - zapošljavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Grad Klanjec je mali grad s otprilike 3000 stanovnika i svako novo otvoreno radno mjesto i zapošljavanje u velikoj mjeri smanjuje nezaposlenost. Mene kao gradonačelnika te brojke o postotku smanjenja nezaposlenosti čine ponosnim, tim više što prema podacima HZZ-a, sa zavoda nije nitko otišao na rad u inozemstvo. Naše stanovništvo zapošljava se na području grada Klanjca i okolice te grada Zagreba', rekao je Brlek.

Kako kaže, Grad pomaže obrtnicima sa svog područja u sufinanciranju kamata na kredite za kupnju novih strojeva za svoje pogone, što također pridonosi zapošljavanju, jer svaki novi stroj je barem jedno novo radno mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedostatak radne snage

Drugi najuspješniji grad po smanjenju nezaposlenosti je Sveta Nedelja, u kojoj je broj nezaposlenih u siječnju za 20 posto manji nego prije godinu dana. Tamo pak nedostaje radne snage.

'Bez obzira na priču da smo neobrazovani i da nemamo akademski obrazovanih ljudi , nama kronično nedostaje majstora i radnika. U našem gradu poduzetnici su jako aktivni, rade sve više i više, i nedostaje ljudi. To omogućuje i veći broj radnih mjesta i sve veće zapošljavanje. U svemu tome ima i iseljavanja, ali prema našim saznanjima u malom postotku. Malo se naših građana iselilo', kaže gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je primijetiti i da su svi gradovi iz top deset kontinentalni gradovi, a oni dominiraju i cijelom prvom polovicom ukupne liste gradova. U prvih 60 gradova su, tako, tek dva morska grada.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo