Play ponuda

Uništen manastir na jugu Srbije

shimmer fallback

Netaknuta ostala samo ikona Svetog Jovana Krstitelja

4.1.2013.
11:38
Play ponuda

Manastir Bogorodičino uspenje, koji se nalazi u blizini Vladičinog Hana, noćas je potpuno uništen. Vrata su razvaljena i kompletna unutrašnjost je polupana. Novac od sveća i priloga je pokraden, a sve ikone su razlupane.

Otac Miodrag Draško rekao je za Tanjug da je slučaj prijavljen policiji koja traga za počiniocima, a da će danas u manastir stići ekipa Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, kada će biti više informacija o pričinjenoj šteti.

- Za sada je izvesno da su četiri ikone oštećene, a jedino je netaknuta ostala ikona Svetog Jovana Krstitelja - rekao je otac Draško.

On je podsetio podseća da se sličan vandalizam dogodio nekoliko puta prošle godine u hramu sela Prekodolce i da je svaki put ostala neoštećena jedino ikona Svetog Jovana Krstitelja.

Mati Paraskeva (62), koja živi u manastiru Bogorodičinog uspenja, za Pressonline je rekla da se plaši za svoju bezbednost.

- Bojim se da će doći ponovo, ali ja ne idem nigde. Ja sam ovde sama i stara, ali neka dođu, svetinju neko mora da brani - izjavila je Paraskeva vidno uznemirena.

Na pitanje da li se zna ko je to mogao da uradi, Paraskeva je odgovorila da se sve zna, ali da niko neće da se zainterusuje za ovaj slučaj.

- Albanci sa Kosova su organizovano došli sa namerom da unište srpske svetinje na ovim prostorima! Ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava. Prošle godine na Veliki petak su i mene napali, da nisam imala štap ko zna da li bih uspela da se odbranim - kaže Paraskeva.

Manastir Bogorodičino uspenje se nalazi u selu Mrtvica, 14 kilometara od Vladičinog Hana. Potiče iz 4. veka i predstavlja najstariju svetinju Vranjskog okruga.

Play ponuda
Play ponuda