U Srbiji čak i deca na birou

Više od 1.500 maloletnika traži posao da bi preživelo

Na birou za zapošljavanje u Srbiji nalazi se čak 1.624 maloletnika, od čega su 777 devojke, pišu Novosti.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se oko 778.000 kandidata. Međutim, sve je veći broj maloletnih lica koja odustaju od visokih škola i “trbuhom za kruhom” kreću u potragu za poslom.

U ovoj instituciji kažu da je u prošloj godini do radnog mesta došlo njih 500 dok ostali čekaju.

Najčešće su se zapošljavali oni koji imaju bilo kakav zanat u rukama, a to su uglavnom oni između 17 i 19 godina sa srednjim obrazovanjem u trogodišnjem ili četvorogodišnjem trajanju – objašnjava Srđan Andrijanić iz NSZ.

Većina maloletnika upisuje trogodišnje škole a pretežno su deca iz siromašnih porodica.

Oni koji su uspeli da nađu posao, uglavnom se bave komunalnim uslugama ili rade kao pomoćni radnici u građevinarstvu. Tu ima i onih koji su zaposleni kao kasiri, alatničari, šivači, elektromonteri, kuvari, elektroinstalateri, autoelektričari, elektrotehničari, monteri, medicinske sestre, administrativni radnici…

Zanimljivo je da je najviše petnaestogodišnjaka koji su uspeli da nađu posao.

U Ministarstvu rada kažu da radni odnos sa mlađima od 18 godina može da se zasnuje samo uz pisanu saglasnost roditelja i pod uslovom da takav rad ne ugrožava zdravlje. To se procenjuje na osnovu lekarskih nalaza koji prethode zaposlenju.

U praksi, međutim, maloletni radnici nisu uvek zaštićeni jer prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, gotovo svaki treći radi ”na crno”.

Povratak na Net.hr