Novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević zaustavio je sve javne nabave u Gradu Zagrebu. Je li to prvi veliki potez i hoće li znatno pridonijeti stabilizaciji javnih financija?

Drugi korak u tom smjeru bila bi otpuštanja - hoće li Tomašević imati političke volje i hrabrosti za takav potez. I što sve to, zapravo, znači za građane grada Zagreba?

Našim gledateljima, Zagrepčanima, malo će značiti vijesti o prihodima, rashodima, javnim nabavama i kresanjima proračuna ako to neće osjetiti u svakodnevnom životu. Koliko će Tomaševiću trebati da, recimo to najjednostavnije moguće, osigura bolji život u Zagrebu - manje račune ili bolje usluge, ili kombinaciju toga dvoje?

Bitka s mrežom

U našim smo ranijim komentarima najavljivali bježaniju, a što se sada događa s prvim ešalonom administracije bivšeg gradonačelnika? Jesu li na godišnjem, bolovanju ili u svojim uredima aktivno rovare protiv Tomaševića? Ili su pretrčali novom gradonačelniku?

Bandić nije djelovao sam i nije bio jedini, a ako je zaista postojala velika, razgranata i moćna korupcijska mreža, hoće li, kako to kažu političari, institucije odraditi svoj posao? Hoće li netko završiti u zatvoru.

Uhićenje Mamićevih sudaca

U trećoj temi tjedna komentiramo uhićenja sudaca u Osijeku. Zdravko Mamić objavio je detaljne informacije o tome kako je, kada i kome plaćao putovanja i razne luksuze. Sada kada su ga osudili, je li ih Mamić odlučio povući sa sobom na dno?

No, gledali smo spektakularna uhićenja i u prošlosti, je li ovo početak raščišćavanja stanja u našem pravosuđu ili još jedna predstava za javnost koju ćemo brzo zaboraviti? I jesu li ovi suci, kao što to tvrdi predsjednik Republike Zoran Milanović, HDZ-ovi ljudi?

Odgovore na sva ova pitanja pogledajte u našem video komentaru tjedna.