ZBOG VISOKIH TEMPERATURA SIBIROM HARAJU POŽARI: / Topi se led i na Arktiku, evo do čega bi sve to moglo dovesti

Osim uobičajene suše i požara, u Sibiru se zbog visokih temperatura topi led i permafrost, što bi moglo osloboditi desetke tisuća godina stare viruse te u potpunosti preobraziti taj dio svijeta

7.7.2020.
16:23
Kirill Kukhmar/TASS/Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ovogodišnji lipanj je bio najtopliji u povijesti mjerenja temperature u Sibiru. Ta se ogromna ruska regija grijala na pet stupnjeva višim temperaturama od prosjeka, no čini se da će to u skorijoj budućnosti postati uobičajeno, jer je ovogodišnji lipanj bio za stupanj topliji od istog mjeseca u prethodne dvije godine. Primjerice, u Verhojansku, gradu na sjeveroistoku Sibira smještenom u arktičkom krugu, nedavno je izmjereno čak 38 Celzijevih stupnjeva.

Ovakvi toplinski udari izvor su mnogobrojnih problema za malobrojnu populaciju stanovnika, ali i za ogromni dio prirode. Naime, Služba za nadgledanje atmosfere Copernicus (CAMS) procjenjuje da je u lipnju za vrijeme trajanja požara u Sibiru ispušteno nevjerojatnih 59 megatona ugljikovog dioksida, a površinska emisija tog štetnog plina bila je najveća u posljednjih 18 godina.

"Više temperature i suho razdoblje idealni su uvjeti za razvoj dugotrajnih požara na većim područjima. U posljednjih nekoliko godina vidjeli smo vrlo slične obrasce aktivnosti požara i anomalija vlage tla širom regije", rekao je za CNNMark Parrington iz CAMS-a.

Znanstvenici već strahuju od novih zaraza

Posljedično, to dovodi do otapanja arktičkog leda, ali i permafrosta, sloja trajno smrznutog tla, a to bi moglo dovesti do novih zaraza u budućnosti. Naime, znanstvenici diljem svijeta strahuju od ponovnog oživljavanja virusa i bakterija zarobljenih u smrznutom tlu, od kojih su neki stari i po nekoliko desetaka tisuća godina. S višim temperaturama i opasnost od drastične i pogubne promjene okoliša je veća, zbog čega znanstvenici traže jedinstven i dubok proces traženja uzroka sibirskog zatopljenja

"Otkrivanje onoga što je uzrokovalo ove rekordne temperature nije zdravorazumski pothvat, jer mnogi čimbenici koji doprinose tomu djeluju međusobno. Sibir i Arktički krug općenito imaju velike fluktuacije temperature iz godine u godinu i prije su iskusili relativno topli lipanj", rekao je direktor Copernicusovog Servisa za klimatske promjene, Carlo Buontempo i dodao: "Ono što zabrinjava jest da se Arktik zagrijava brže od ostatka svijeta. Neobično je da Zapadni Sibir ima iznadprosječne temperature tijekom zime i proljeća, a izuzetno visoke temperature u arktičkom dijelu Sibira su također vrlo zabrinjavajuće."

Tamni snijeg upija sunčevu energiju

Američki ured za oceane i atmosferu (NOAA) izvještava i o rekordno niskim i tamnim slojevima snijega zabilježenima ove godine u Sibiru, za koje smatraju da bi mogli uzrokovati povećanje temperature, jer upijaju sunčevu energiju.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali