polijevanje pod odmorom / Zbog nesnosnih vrućina u Argentini, nesvakidašnje mjere u školama: Prvašići na nastavu mogu u kupaćim kostimima

Image
Foto: AP Photo/Victor R. Caivano/Ilustracija

Brojne škole zbog vrućine su prekinule nastavu prošli tjedan jer mnoge od njih nisu opremljene klimatizacijskim uređajima te čekaju pad temperatura ovih dana. Problem je, međutim, složeniji s djecom nižih razreda osnovne škole koja ne mogu ostati sama kod kuće jer im roditelji rade, pa se školska dosjetila rješenju

17.3.2023.
14:31
AP Photo/Victor R. Caivano/Ilustracija
VOYO logo

Zbog toplotnog udara koji je pogodio nekoliko regija Argentine, škola u gradu Rosariju donijela je u najmanju ruku nesvakidašnju odluku: učenici nižih razreda mogu u školu dolaziti u kupaćem kostimu i polijevati se vodom tijekom odmora, objavili su tamošnji mediji.

Val vrućine već dva tjedna vlada pokrajinom Buenos Aires te nekoliko drugih pokrajina na središnjem sjeveru Argentine stvarajući beskrajno ljeto i rušeći temperaturne rekorde. Najtoplije je ljeto od početka mjerenja 1906. u Buenos Airesu, odnosno najtoplije od 1961. godine na razini cijele zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojne škole zbog vrućine su prekinule nastavu prošli tjedan jer mnoge od njih nisu opremljene klimatizacijskim uređajima te čekaju pad temperatura ovih dana,

Image
KLIMATSKI EKSTREMI /

U Americi polarna megaoluja, s druge strane toplinski val u Australiji: Jutro u Sydneyju 38°C

Image
KLIMATSKI EKSTREMI /

U Americi polarna megaoluja, s druge strane toplinski val u Australiji: Jutro u Sydneyju 38°C

No škola u Rosariju, gradu 310 kilometara udaljenom od Buenos Airesa, ne može se koristiti klimatizacijo zbog niskog napona, pa je odlučila prekinuti nastavu u srednjim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je, međutim, složeniji s djecom nižih razreda osnovne škole koja ne mogu ostati sama kod kuće jer im roditelji rade, pa se školska dosjetila rješenju.

"Odlučili smo da učenici (…) koji to žele, mogu pratiti nastavu u kupaćem kostimu i sandalama, uza se trebaju imati ručnik i odjeću za presvući. Odmor će provoditi u hladovini, ne na suncu, a mogu se pritom polijevati vodom iz cijevi da bi se rashladila", napisala je uprava u pismu roditeljima kako prenosi La Capital, dnevni list iz Rosarija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivamo da to sagledate sa stajališta nastave", rekla je ravnateljica škole Marian Sanchez.

"Nikada dosad nismo vidjeti takvu vrućinu i škola je dužna na to odgovoriti", naglasila je i dodala da ne treba brinuti jer će škola paziti da se voda ne rasipa pa će nastavnici "rashlađivati djecu po skupinama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo