ZABRINJAVAJUĆ TREND U EUROPSKOJ UNIJI: /

Stručnjaci upozoravaju na tvrdokornu salmonelu, najopasniji su jaja i perad

Image
Foto: Thinkstock, Dr_Microbe

Broj trovanja salmonelom u EU-u porastao je od 2014. za tri posto, što je zabrinjavajuća promjena desetogodišnjeg trenda, objavili su u utorak europski stručnjaci za sigurnost hrane.

12.12.2017.
16:01
Thinkstock, Dr_Microbe
VOYO logo

Bakterija salmonele je s 22.3 posto bila najčešći uzrok trovanja hranom 2016., u usporedbi s 11.5 posto 2015., objavili su u zajedničkom izvješću Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA). To je ujedno i porast za 3 posto od 2014. godine.

U EU-u je prošle godine prijavljeno 94.530 slučajeva trovanja salmonelom. Na salmonelu enteriditis, najčešći oblik trovanja putem jaja i mesa peradi, otpada 59 posto slučajeva u EU-u. U bolnice je 2016. primljeno 1766 ljudi otrovanih salmonelom, a desetoro ih je umrlo, stoji u izvješću ECDC-a i EFSE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo