ZABRINJAVAJUĆ TREND U EUROPSKOJ UNIJI: / Stručnjaci upozoravaju na tvrdokornu salmonelu, najopasniji su jaja i perad

Image
Foto: Thinkstock, Dr_Microbe

Broj trovanja salmonelom u EU-u porastao je od 2014. za tri posto, što je zabrinjavajuća promjena desetogodišnjeg trenda, objavili su u utorak europski stručnjaci za sigurnost hrane.

12.12.2017.
16:01
Thinkstock, Dr_Microbe
VOYO logo

Bakterija salmonele je s 22.3 posto bila najčešći uzrok trovanja hranom 2016., u usporedbi s 11.5 posto 2015., objavili su u zajedničkom izvješću Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA). To je ujedno i porast za 3 posto od 2014. godine.

U EU-u je prošle godine prijavljeno 94.530 slučajeva trovanja salmonelom. Na salmonelu enteriditis, najčešći oblik trovanja putem jaja i mesa peradi, otpada 59 posto slučajeva u EU-u. U bolnice je 2016. primljeno 1766 ljudi otrovanih salmonelom, a desetoro ih je umrlo, stoji u izvješću ECDC-a i EFSE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo