Zabranili im sušenje veša i držanje zimnice na terasama i balkonima

Kad ne možeš pomoći, nemoj barem štetiti. Ove se maksime ne drže gradski čelnici u Skopju. U zemlji u kojoj je standard niži nego u Hrvatskoj, oni su odlučili brinuti o dojmu koje balkoni i terase ostavljaju na prolaznike.

Žitelji Skoplja čije terase gledaju na ulicu ili na neki gradski trg, na žice i na ogradu terase neće smjeti prostrijeti odjeću, zavjese, posteljinu i tepihe, kako predviđa Prijedlog odluke o komunalnom redu koji će se u srijedu naći na dnevnom redu Savjeta grada Skoplja, objavio je makedonski Dnevnik, a prenosi Tanjug.

Samo da ne naruše izgled zgrade

Na terase se neće moći stavljati predmeti koji narušavaju izgled objekta, kao što su stari ormari i aparati za domaćinstvo, a neće se smjeti vidjeti ni tegle sa zimnicom, niti obješene nanizane suhe paprike koje su karakteristične za te krajeve.

Prijedlog odluke o komunalnom redu Grada Skoplja predviđa i da se na prozorima, balkonima, terasama ili ogradama mogu držati samo lončanice sa cvijećem i drugim raslinjem, i to samo ako ne oštećuju objekt i ne utječu na sigurnost prometa.

Komunalni inspektori su dobili ovlast da nalogom mogu natjerati vlasnika stana da očisti terasu ili balkon od starih stvari.

Klima ne smije curiti

Gradska vlast je regulirala i problem s klima uređajima i od ovog ljeta tekućina s njih neće smjeti kapati s vanjske strane samog objekta, na susjedni objekt, niti da se direktno izlijevati na pločnik.

Građani Skopja će takođe morati pse kućne ljubimce šetati ne samo na povodcu nego i s brnjicom ukoliko je u pitanju rasa pasa koja ima “fizičke i druge predispozicije za agresivnost”.

Psi, kućni ljubimci, moći će šetati slobodno, bez povodca, u parkovima i na drugim zelenim površinama ukoliko na njima nema uređenog dečijeg igrališta i ukoliko nisu u blizini škole u vremenu od 22 do 8 sati ujutru tijekom ljeta, odnosno od 22 do 9 sati tijekom zime.

Povratak na Net.hr