UVOĐENJE SPOLNOG ODGOJA U BRITANIJI DIGNULO VJERNIKE: / Zabrinuti su za djecu jer će učiti o istospolnim odnosima kao normalnim

Religiozni roditelj i vjerske škole regirale na uvođenje obveznog spolnog odgoja u Velikoj Britaniji

25.2.2019.
22:58

Uvođenje obveznog spolnog odgoja u Velikoj Britaniji, koje će uključivati i učenje o istospolnim zajednicama i transrodnim identitetima, izazvalo je reakciju religioznih roditelja i vjerskih škola koje žele imati mogućnost izuzeti se od novih pravila.

Prema novim smjernicama vlade objavljenim u ponedjeljak, spolni odgoj će od rujna 2020. biti obavezan za dvanaestogodišnjake. Ranije su roditelji i vjerske škole imali mogućnost izuzeti se iz programa.

O istospolnim odnosima prije 12. godine

Djeca će također učiti o istospolnim odnosima prije 12. godine te kako rodno i seksualno utemeljeni stereotipi mogu biti štetni. Spolni odgoj "mora biti utemeljen na čvrstom shvaćanju i razumijevanju pozitivnih odnosa i poštivanju drugih, od najranije dobi", rekao je u izjavi državni tajnik za obrazovanje Damian Hinds.

Čelnica vladine agencije koja ispituje standarde u engleskim školama, Amanda Spielman, rekla je prošlog tjedna kako bi sva djeca trebala naučiti da su istospolne veze normalne.

Prva prerada programa spolnog odgoja u Velikoj Britaniji od 2000. godine izazvala je brojne kritike od religioznih roditelja i vjerskih škola koje žele da spolni odgoj i učenje o LGBT+ odnosima ostane neobavezno.

Zabrinuti su za djecu

Više od 100 tisuća ljudi potpisalo je peticiju kojom se zalažu za "temeljna prava" da se izuzmu od pohađanja spolnog odgoja čime su u ponedjeljak potakli i debatu u britanskom parlamentu.

"Ozbiljno smo zabrinuti oko fizičkih, psihičkih i duhovnih posljedica učenja djece o određenim seksualnim i sličnim konceptima... te vjerujemo kako im nije mjesto u obaveznom školskom kurikulu", stoji u peticiji.

Shaun Dellenty koji je vladu savjetovao oko pitanja edukacije o LGBT+ identitetima, rekao je kako bi takva inkluzija u obrazovanju mogla spašavati živote. "Trebalo bi posve zabraniti izuzimanje iz učenja o inkluziji LGBT+ identiteta i slavljenja istospolnih obitelji u bilo kojoj obrazovnoj zajednici", rekao je Dellenty.

Učenje o zlostavljanju, prisilnom braku itd.

Prema novim obrazovnim smjernicama, djeca u dobi od 11 godina i stariji učit će i o šteti uzrokovanoj ženskim genitalnim sakaćenjem (FGM), kao i o zlostavljanju djece, prisilnom braku, zlostavljanju u obitelji te zlostavljanju u svrhu održavanja časti.

"Poznato je kako FGM ima katastrofalne posljedice na živote onih koje su time pogođene, uzrokujući dugoročnu fizičku i psihičku štetu. Svi moramo učiniti sve kako bi zaštitili žene i djevojčice od ovih ekstremnih oblika rodno utemeljenog nasilja", rekao je Hinds.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali