OTVORILA KONTROVERZNU TEMU / Obvezno cijepljenje u cijelom EU-u? Ursula von der Leyen traži raspravu: 'Mislim da je to razumljivo i primjereno'

Image

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je kako je vrijeme za raspravu o obveznom cijepljenju u cijeloj Europskoj uniji

1.12.2021.
14:21

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, u srijedu je poručila kako je vrijeme za raspravu o tome da cjepiva protiv covida-19 budu obavezna u cijeloj Europskoj uniji, zbog toga što je kontinent pogođen novim valom zaraze i pojavom omikron soja, javlja Daily Mail.

"Mislim da je razumljivo i primjereno voditi ovu raspravu sada. Kako možemo potaknuti i potencijalno razmišljati o obveznom cijepljenju unutar Europske unije - o tome treba razgovarati. Za to je potreban zajednički pristup, ali mislim da je to rasprava za koju mislim da se mora voditi", rekla je von der Leyen na konferenciji za medije, dodajući da je trećina od 450 milijuna žitelja Unije još uvijek necijepljena.

Predsjednica Europske komisije izjavila je u srijedu da treba poduzeti sve što je moguće kako bismo se zaštitili od omikron varijante koronavirusa, ističući da se treba pripremati na najgori, a nadati se na najboljem scenariju.

"Znanstvenici nam kažu da učinimo sve što možemo dok ne budemo znali više o karakteristikama omikrona. Pripremimo se za najgore, nadajući se najboljem", rekla je Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare. Dodala je da je od proizvođača cjepiva dobila informaciju da će im trebati stotinjak dana za prilagodbu cjepiva ako se pokaže da nisu učinkovita protiv omikron varijante.

'Cijepite se, docijepite se booster dozom i poštujte pravila'

Ona je pozvala na ubrzanje cijepljenja i docjepljivanje booster dozom jer je to najbolja zaštita.

"U međuvremenu ponavljam poziv svima: cijepite se, docijepite se booster dozom i poštujte pravila kako biste se zaštitili", rekla je predsjednica Komisije. Govoreći o mogućnosti uvođenje obveznog cijepljenja, von der Leyen je rekla da je o tome potrebno razgovarati.

"Kako možemo potaknuti i eventualno razmisliti o obveznom cijepljenju unutar EU-a? Potrebna nam je rasprava o tome, treba nam zajednički pristup", kazala je ona. Većina država članica uvela je ograničenja putovanja iz Južnoafričke Republike i okolnih zemalja, gdje je prvi put otkrivena omikron varijanta.

Von der Leyen je rekla je da države članice trebaju na dnevnoj osnovi razmatrati ograničenja putovanja i spremnost za nametanje svih potrebnih kontrola, uključujući i odlučno djelovanje ako se otkrije žarište omikrona.

Prošloga je mjeseca Austrija najavila mogućnost obveznog cijepljenja, a pomoćnik novog njemačkog kancelara Olafa Scholza je u utorak poručio kako želi da njegova zemlja slijedi taj primjer.

Europa zbog širenja zaraze i sve većeg broja slučajeva oboljenja zbog omikron soja strahuje od novog lockdowna za Božić. U pojedinim zemljama su već na snazi stroga ograničenja putovanja i kontrole na granicama.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali