Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić potvrdio je medijima u BiH kako je osobno zatražio Ljiljanu Bulatović da tamo ne dolazi.

Obilježavanje obljetnice srebreničkog genocida u miru

"Dogovorili smo se da se u ovim danima ne održi ta promocija", kazao je Grujičić i rekao da želi osigurati uvjete da obilježavanje obljetnice srebreničkog genocida protekne u miru i uz dostojanstven odnos prema žrtvama i članovima njihovih obitelji.

Ljiljanu Bulatović su u Srebrenicu 7. srpnja pozvale baš općinske vlasti Srebrenice kako bi tamo promovirala knjigu pod naslovom "Srebrenica - laž i podvala srpskom narodu".

U tom se uratku provlače teze kako genocida nad Bošnjaicma nije bilo te kako Mladić nije zapovjedio nikakve zločine.

Većinu u srebreničkom općinskom vijeću od lanjskih lokalnih izbora imaju srpske stranke.

Najava promocije takve knjige kao i dolaska Bulatović koja neprestano hvali Mladića i Radovana Karadžića kao srpske junake izazvala je negodovanje među Bošnjacima pa su uslijedili brojni prosvjedi i zahtjevi da se onemogući veličanje ratnih zločina i njihovih počinitelja.

Skup potpore Mladiću u Banjoj Luci uz odobrenje policije

Ali će 11. srpnja, kada bi u Potočarima trebala biti održana komemoracija srebreničkim žrtvama te pokopani posmrtni ostaci 70 ubijenih čija su tijela pronađena u masovnim grobnicama, srpska ekstremistička organizacija koja djeluje pod nazivom "Srpski sabor - zavjetnici" najavila je organiziranje skupa potpore Mladiću u Banjoj Luci i za to već dobila potrebno odobrenje lokalne policije.

Policijska glasnogovornica Marija Markanović potvrdila je ageniciji BIRN da je organizatorima dopušteno okupljanje i prolazak sudionika u koloni središtem Banje Luke idućeg utorka.

Jedan od organizatora skupa Srđan Vukojević rekao je kako očekuju dolazak oko 300 ljudi.

"Hoćemo objaviti istinu o Srebrenici i stradanju srpskih žrtava prije ulaska vojske Republike Srpske i Mladića. Osim toga ukazat ćemo i na manipulaciju brojem žrtava u Srebrenici", kazao je Vukojević.

Zbog organiziranja i sudjelovanja u genocidu nad više od sedam tisuća Bošnjaka u Srebrenici u srpnju 1995. godine, kako podsječa BIRN, do sada su pravomoćno osuđene 63 osobe iz političkih, vojnih i policijskih struktura bosanskih Srba.

U procesima vođenim pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Sudom BiH njima su izrečene kazne u ukupnom trajanju od 600 godina zatvora a izrečene su i tri doživotne zatvorske kazne.

Vlasti RS i Srbije i dalje odbijaju priznati kako je u Srebrenici počinjen genocid iako je to utvrđeno pravomoćnim sudskim presudama.