KRIZA AUSTRIJSKE VLADE / Unutar Zelenih sve je veći otpor ostanku u koaliciji: 'Potpuno je jasno da netko poput Kurza više ne može obavljati javnu funkciju'

Image
Foto: Profimedia

Pozadina krize je istraga koju je državno odvjetništvo za gospodarski kriminal pokrenulo protiv Kurza i još nekoliko istaknutih članova ÖVP-a

8.10.2021.
15:23
Profimedia
Play logo

Austrijski vicekancelar Werner Kogler (Zeleni) sastao se u petak s predstavnicima ostalih parlamentarnih stranaka kako bi razmotrili mogućnosti izlaska iz krize u koju je upala austrijska vlada nakon optužbi za korupciju na teret kancelara Sebastiana Kurza i njegove Austrijske narodne stranke (ÖVP).

"Sada je na Zelenima da odluče žele li i dalje podržavati politički sustav Sebastiana Kurza", rekla je nakon sastanka s Koglerom predsjednica Socijaldemokratske stranke Austrije (SPÖ) Pamela Rendi-Wagner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unutar stranke Zeleni postoje sve veći otpori ostanku u koaliciji s ÖVP-om i Sebastianom Kurzom kao kancelarom. „Potpuno je jasno da netko poput Kurza više ne može obavljati javnu funkciju", rekla je predsjednica zastupničkog kluba Zelenih Sigrid Maurer.

Image
SKANDAL U AUSTRIJI /

Kurz pod istragom za davanje mita! Pretresena je zgrada njegove stranke i uredi nekoliko najbližih suradnika

Image
SKANDAL U AUSTRIJI /

Kurz pod istragom za davanje mita! Pretresena je zgrada njegove stranke i uredi nekoliko najbližih suradnika

Izvanredna sjednica

S predstavnicima parlamentarnih stranaka razgovarao je i austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen. Sljedećeg utorka bi trebala biti održana izvanredna sjednica austrijskog parlamenta na kojoj se očekuje pokretanje procesa iskazivanja povjerenja austrijskom kancelaru Kurzu.

Play logo

Pozadina krize je istraga koju je državno odvjetništvo za gospodarski kriminal pokrenulo protiv Kurza i još nekoliko istaknutih članova ÖVP-a. Tereti ih se da su još 2017. pronevjerili porezni novac koji su koristili za medijske kampanje u korist narodnjaka. Austrijski kancelar je odbacio optužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv Kurza se vodi i istraga zbog navodnog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom za rasvjetljavanje tzv. Ibiza skandala u jeku kojeg je na proljeće 2019. pala i tadašnja narodnjačko-slobodnjačka vlada, sastavljena od narodnjaka i ekstremne desnice. I za taj slučaj Kurz je odbacio krivnju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo