Umrla druga Titova žena, Herta Haas, baka Saše Broz

Iako ju je Tito napustio zbog navodno najveće ljubavi svog života, sekretarice Zdenke, slovenska profesorica Herta Haas je i u dubokoj starosti s ljubavlju zborila o njemu.

Herta Haas, druga od četiri supruge jugoslavenskog vođe Josipa Broza Tita, preminula je u Beogradu 5. ožujka u 96. godini života. Ujedno je i baka redateljice Saše Broz.

O njihovom ljubavnom životu nema puno pouzdanih detalja, kao ni o točnom broju njegovih supruga. Prema uvriježenoj predaji, prva mu je supruga bila Ruskinja Pelagija Belousova koja mu je rodila sina Žarka i još dvoje djece koji su umrli u ranoj dobi. Druga supruga, s kojom se nikada nije formalno vjenčao, bila je upravo profesorica slovenskog sveučilišta i zagrižena partizanka i komunistkinja Herta Haas. Upoznali su se 1937. godine u Parizu, a dvije godine nakon toga se seli s njom u Zagreb. Ona mu rađa sina Mišu, oca Saše Broz.

Prema svjedočenjima filmaša Lordana Zafranovića i Mire Šuvar koja je radila intervju s njom, Herta Haas je bila jako zaljubljena u Tita iako ju je napustio pa je govorila o njemu u superlativima i u poodmakloj dobi. Prisjetila se epizode kada je Titu nosila krivotvorenu putovnicu u Istanbul: najprije ju je smotala u tuljac, stavila u prezervativ, a onda gurnula u pastu za zube. Često je zbog njega bikla pretresana i maltretirana od strane policije, a Tito joj ju navodno naučio da “u ilegali moraš na svemu štedjeti, ali na vanjskom izgledu nikad”.

Ispričala im je i kako je zbog dobrobiti svojih drugova pokušala počiniti samoubojstvo rezanjem vena. Naime, kada su ju 1943. godine uhitile ustaše htjela je umrijeti kako ustašama ne bi odala niti jedno ime, no samo je izgubila puno krvi i preživjela. Ubrzo nakon što je izvučena iz zatvora doznaje da ju Tito vara te se rastaju.

Jugoslavenski vođa napustio ju je zbog Davorjanke Paunović, među partizanima poznatije kao sekretarica Zdenka koja umire 1947. godine od tuberkuloze. Tito ju je navodno molio da mu se vrati nakon Zdenkine smrti. Josip Broz ženi još jedanput – u Beogradu 1952. godine za Jovanku Budisavljević, koja je stekla čin majora Jugoslavenske narodne armije. Herta je do kraja života imala još dvije kćeri s kojima je živjela u Beogradu.

Prethodni članci:

arti-201003050067006
arti-201002240349006

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr