Play ponuda

UHIĆEN NAPADAČ: / Policija ulovila muškarca koji je napravio pokolj u crkvi

Image
Foto: AFP/BERKELEY COUNTY

Vlasti u Južnoj Karolini uhitile su u četvrtak 21-godišnjeg bijelca osumnjičenog da je ubio devet osoba u povijesnoj crnačkoj crkvi u Charlestonu.

18.6.2015.
18:01
AFP/BERKELEY COUNTY
Play ponuda

Pravosudne vlasti uhitile su Dylanna Roofa, osumnjičenog za napad koji se dogodio nakon mjeseci prosvjeda zbog ubojstava crnaca u cijelom SAD-u.

Roof je uhićen na nadzornoj točki tijekom prometne blokade u Shelbyju, u Sjevernoj Karolini, oko 350 kilometara sjeverno od Charlestona, izjavio je policijski zapovjednik Gregory Mullen.

"Ta je osoba noćas počinila tragičan, gnjusan zločin", rekao je Mullen novinarima.

Američka ministrica pravosuđa Loretta Lynch izjavila je da traje istraga o tome kako karakterizirati Roofov zločin, odnosno hoće li ga se optužiti za djelo motivirano rasnom ili nekom drugom netrpeljivošću. Zločin iz mržnje povlači teže kazne.

"Činjenica da se to dogodilo u crnačkoj crkvi izaziva pitanja o tamnoj strani naše povijesti", rekao je novinarima američki predsjednik Barack Obama. "Ne znamo još sve činjenice, ali znamo da su još jednom ubijeni nedužni ljudi dijelom i zbog toga što netko tko želi počiniti zlo bez poteškoća dolazi do oružja", rekao je Obama.

Dobio pištolj na poklon

FBI je identificirao napadača kao Dylanna Roofa (21) iz Columbije u Južnoj Karolini. Roofov ujak prepoznao je svog nećaka na fotografiji koju je objavila policija.

"Što više gledam, to sam uvjereniji da je to on", rekao je Carson Cowles (56) u telefonskoj izjavi.

Osumnjičeni muškarac dobio je pištolj na poklon za 21. rođendan od svog oca u travnju, kazao je Cowles opisavši svog nećaka kao tihog i mirnog mladića.

Napadač je sjedio s vjernicima sat vremena u Afričkoj metodističkoj episkopalnoj crkvi u srijedu prije nego što je otvorio vatru, rekao je šef policije Gregory Mullen istaknuvši da je napadač iznimno opasan. Dodao je da je u napadu ubijeno šest žena i tri muškarca.

Među žrtvama je pastor Clementa Pinckney (41), senator Demokratske stranke u Južnoj Karolini.

Hina/Danas.hr

Play ponuda
Play ponuda