SUSJEDI POOŠTRILI MJERE / Žarište u turističkom središtu, a malo je cijepljenih! Uvedena nova pravila za kafiće i restorane...

Od oko 1100 oboljelih u Crnoj Gori skoro trećina je u Budvi, gradu koji nazivaju crnogorskom prijestolnicom turizma

30.7.2021.
22:39
Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Unutar kafića i restorana u Crnoj Gori od ponoći će se moći ući jedino uz potvrdu o cijepljenju, negativan PCR test, brzi antigensi test ili potvrdu da je gost prebolio covid-19 u posljednjih pola godine, odluka je koju su crnogorske zdravstvene vlasti objavile u petak.

Isti uvjeti važe i za ulazak u noćne klubove i diskoteke bez obzira da li rade na otvorenom ili zatvorenom, dok svi zaposleni u ugostiteljskim objektima moraju ispunjavati jedan od ovih uvjeta.

Crna Gora je prošlog tjedna zabranila rad noćnih klubova nakon što je broj oboljelih od koronavirusa naglo porasta. Ta zemlja posljednja tri dana ponovno bilježi blizu od 150 oboljelih dnevno, od kojih je u prosjeku 10 posto turista.

Žarište u Budvi

Od oko 1100 oboljelih u Crnoj Gori skoro trećina je u Budvi, gradu koji nazivaju crnogorskom prijestolnicom turizma. Crnogorske granice od početka godine otvorene su za turiste iz EU, i istočnoeuropskog tržišta, pa ta zemlja billježi značajnu posjetu turista, koja premašuje očekivanja vlade te zemlje.

Novi Delta soj još uvijek nije potvrđen u Crnoj Gori, ali, kako je priopćeno, iz crnogorskog Instituta za javno zdravlja, vjeruje se da je prisutan te se čekaju nalazi uzoraka koji su poslati u inozemstvo na analizu jer Crna Gora nema laboratorije koje bi mogle potvrditi njegovo prisustvo.

Crna Gora je do sada potpuno imunizirala oko 37 posto odraslih. Prema analizi tamošnjih epidemiloga, od blizu 10 tisuća Crnogoraca koji su se se zarazili koronavirusom od 1. travnja, njih 98 posto nisu bili cijepljeni sa dvije doze cjepiva, dok se njih 770 inficiralo između prvu i druge doze cjepiva.

Popustili mjere prije sezone

Cijepljenje u Crnoj Gori počelo je krajem veljače ruskim Sputnik V cjepivima koje Podgorici donirao Beograd, da bi kasnijje u ožujku u tu zemlju stigle desetine tisuća kineskog Sinopharm i britansko-švedskog AstraZeneca cjepiva koje je nabavljeno kroz Covax program EU-a, te oko 40 tisuća Pfizer cjepiva koje je EU donirala Crnoj Gori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U naredna dva mjeseca, kako je najavljeno, u Crnu Goru postupno će stići novih 150 tisuća doza Pfizer cjepiva.

Crna Gore je početkom godine bila u vrhu liste zemalja u Europi po broju aktivnih slučajeva i novozaraženih. Prvih dana ožujka crnogorske zdrastvene vlasti uvele su restriktivne epidemiološke mjere koje su bile na snazi pet tjedana i koje su dale rezultat. Sredinom travnja počelo je ukidanje epidemioloških mjera, koje su potpuno liberalizirane početkom ljetnje turističke sezone.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali