DAN SLOBODE MEDIJA / Svake godine u prosjeku ubijena tri novinara koja su izvještavala o okolišu. Počinitelji i dalje nepoznati

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Najmanje 749 novinara, skupina novinara i medijskih kuća napadnuto je u 89 zemalja u svim regijama, navodi se u izvješću, pri čemu su državni akteri odgovorni za najmanje polovicu, a privatni za najmanje četvrtinu

3.5.2024.
8:29
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Palestinski novinari koji izvještavaju o ratu u Gazi dobili su nagradu kojom se slavi sloboda tiska, objavilo je UNESCO, Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu.

Svjetska nagrada za slobodu medija UNESCO/Guillermo Cano za 2024. godinu palestinskim novinarima je dodijeljena je u četvrtak navečer u Čileu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovim vremenima tame i beznađa, želimo podijeliti snažnu poruku solidarnosti i priznanja onim palestinskim novinarima koji prate ovu krizu u tako dramatičnim okolnostima", rekao je predsjednik žirija Mauricio Weibel.

"Kao čovječanstvo, imamo veliki dug prema njihovoj hrabrosti i predanosti slobodi izražavanja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay rekla je da se nagradom odaje počast hrabrosti novinara u teškim i opasnim okolnostima.

"Još jednom ove godine, nagrada nas podsjeća na važnost kolektivnog djelovanja kako bismo osigurali da novinari diljem svijeta mogu nastaviti obavljati svoj osnovni posao informiranja i istraživanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Odboru za zaštitu novinara (CPJ) sa sjedištem u New Yorku, najmanje 97 novinara i medijskih djelatnika nalazi se među više od 35.000 ubijenih od početka rata 7. listopada.

Od 1. svibnja prijavljeno je još 16 ozlijeđenih novinara, četiri su nestala, a 25 je uhićeno, rekao je CPJ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UNESCO: Nasilje protiv novinara koji izvještavaju o okolišu je u porastu

Novinari koji izvještavaju o pitanjima okoliša suočavaju se sa sve većim nasiljem diljem svijeta od strane državnih i privatnih aktera, objavio je UNESCO u četvrtak, ističući da su 44 od tih novinara ubijena između 2009. i 2023. godine.

Više od 70 posto od 905 novinara koje je UN-ova agencija ispitala u 129 zemalja reklo je da su bili napadnuti, izloženi prijetnjama ili pod pritiskom, te da se nasilje protiv njih pogoršalo, s 305 napada prijavljenih samo u posljednjih pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UNESCO, UN-ova agencija za kulturu, u svom je izvješću izvijestila o fizičkim napadima, ozljeđivanju, uhićenjima i uznemiravanju, kao i pravnim radnjama protiv novinara, uključujući tužbe za klevetu i kaznene postupke.

Najmanje 749 novinara, skupina novinara i medijskih kuća napadnuto je u 89 zemalja u svim regijama, navodi se u izvješću, pri čemu su državni akteri odgovorni za najmanje polovicu, a privatni za najmanje četvrtinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Državni akteri, policija, vojne snage, državni službenici i zaposlenici, lokalne vlasti, odgovorni su za većinu napada za koje su dostupne informacije o počiniteljima", stoji u izvješću.

Ovi novinari pokrivali su širok raspon tema, uključujući prosvjede, sukobe zbog rudarenja i zemlje, sječu i krčenje šuma, ekstremne vremenske prilike, onečišćenje i štete po okoliš te industriju fosilnih goriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muškarci su općenito češće napadani, a žene češće digitalno, stoji u izvješću.

Od 44 novinara koji su ubijeni u 15 zemalja dok su izvještavali o pitanjima okoliša, samo je pet slučajeva rezultiralo osudama, navodi se u izvješću. U 19 od 44 ubojstva počinitelji su ostali neidentificirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanje 24 novinara preživjela su pokušaje ubojstva.

POGLEDAJTE VIDEO: Eksplozije u Gazi, dosad ubijeno preko 30.000 Palestinaca: 'Bombardiranje se nastavilo'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo