Ostalo upisano u... /

U pivu i siru roquefor uživali prije 2700 godina! Arheološko otkriće iz drevnog izmeta rudara soli iz Austrije

Image
Foto: Shutterstock

Znanstvenici su analizirali četiri uzorka: Jedan iz brončanog doba, dva iz željeznog i jedan iz 18. stoljeća

14.10.2021.
9:50
Shutterstock
VOYO logo

Nije tajna da sir i pivo idu ruku pod ruku, ali nova studija otkrila je koliko daleko njihova povijest seže u Europi gdje su rudari soli iz Austrije uživali u toj kombinaciji još prije 2 700 godina, piše Guardian.

Znanstvenici su do ovog saznanja došli analizom ljudskog izmeta pronađenog u bivšem rudniku soli Hallstatt u austrijskim Alpama. Mikrobiolog Frank Maixner kazao je da je ostao iznenađen činjenicom da su rudari u to vrijeme bili toliko napredni da su znali koristiti tehniku fermentacije za dozrijevanje sira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Neke već možete kupiti /

Sviđalo vam se to ili ne, budućnosti prehrane su kukci. Otkrivamo kakav okus imaju, a ova ih tvrtka nudi u obliku gumenih bombona

Image
Neke već možete kupiti /

Sviđalo vam se to ili ne, budućnosti prehrane su kukci. Otkrivamo kakav okus imaju, a ova ih tvrtka nudi u obliku gumenih bombona

''Po mom mišljenju, to je vrlo sofisticirano. Nisam to očekivao za to vrijeme'', rekao je Maixner.

Iako je konzumacija alkohola dobro zabilježena u povijesti, izmet rudara sadržavao je prvi molekularni dokaz konzumacije piva na europskom kontinentu u to vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Hallstatt koji se nalazi na listi UNESCO-ve svjetske baštine koristio se za proizvodnju soli više od tri tisuće godina. Rudari su u rudniku provodili čitave dane - tamo su jeli, pili, išli na zahod.

Znanstvenici su analizirali četiri uzorka: Jedan iz brončanog doba, dva iz željeznog doba i jedan iz 18. stoljeća.

U jednom od tih uzoraka, starom 2700 godina, pronađeni su uzorci gljiva Penicillium roqueforti i Saccharomyces cerevisiae koje se koriste u proizvodnji hrane.

Analizirali su i od čega se sastojala prehrana rudara u to vrijeme - uglavnom su se hranili žitaricama, voćem, grahom i mesom kao izvorom proteina. Jedina razlika je bila u razini prerade hrane. Također su otkrili da je sastav mikrobioma sličan modernom nezapadnom stanovništvu što bi značilo da se u nekom trenutku dogodila promjena (razlozi mogu biti modernizacija, napredak u medicini). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daljnjom analizom, bit će moguće utvrditi kad se ta promjena točno dogodilo i što ju je uzrokovalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo