FOTO/VIDEO: Stravični prizori na ulicama Kijeva

Nakon žestokih sukoba između prosvjednika i policije u utorak Kijevu, policija je nakon postavljenog ultimatuma krenula ‘čistiti’ prosvjednike. Gorio je kamp prosvjednika, policija je napala vodenim topovima i dimnim bombama, čule su se eksplozije.

23.00 BBC javlja da je u Kijevu ugašena javna rasvjeta, te da se prosvjednici još uvijek sukobljavaju s policijom, iako na samom trgu situacija izgleda relativno mirna: drže se govori, molitve te se pjevaju pjesme. Neka izvješća govore da je došlo i do nereda u gradu Ternopilu, gdje su bacane cigle na policijsku postaju.

22.00 Reuters javlja da je broj mrtvih u sukobima porastao na 14. Šestoro ubijenih su policajci. Također, Reuters je objavio da je opozicijski lider Vitalij Kličko došao na sastanak s Janukovičem.

//www.youtube.com/embed/Y_LFrMcoEm4

20.58 Ukrajinski odjel za javno zdravstvo je objavio da je 185 ljudi zatražilo medicinsku pomoć nakon današnjih prosvjeda.

20.05 Policija je krenula ‘čistiti’ prosvjednike, snimke pokazuju vatru u kampu prosvjednika. Preko megafona policija poziva okupljene da odu kućama. Na ulicama je, po izvješćima, oko 25.000 ljudi.

19.25 Vođa opozicije Jurij Lutsenko je kazao kako misli da će se broj žrtava povećati, te da je vidio barem deset tijela danas po ulicama. Reuters pak javlja da je zasad potvrđena smrt devet osoba, sedam civila i dva policajca.

18.33 Po posljednjim podacima, u sukobima je poginulo osam osoba: dva policajca, pet prosvjednika i jedan član stranke Partija Regija. Na ulici je oko 20.000 prosvjednika, javlja Euronews. Novi sastanak opozicije i predsjednika Janukoviča je zakazan za 23 sata po lokalnom vremenu.

18.00 Euronews piše da su oklopna vozila viđena kako jure prema centru grada, te da se policija skuplja u blizini parlamenta, spremna da intervenira u skladu s ultimatumom o povlačenju u 18 sati. Prosvjednici na Twitteru spekuliraju da će policija ipak čekati kasnije sate da potjera prosvjednike. Vođe opozicije unatoč ultimatumu pozivaju građane da dođu na Maidan. U 17.55 sati na Maidanu je održana minuta šutnje za sve ubijene u današnjim sukobima.

17.42 Po podacima koje je objavio RT.com, u sukobima je poginulo pet civila, kazala je glasnogovornica policije Olga Bilyk. Ubijen je i jedan policajac, koji je upucan u vrat. Još 37 policajaca je ozlijeđeno.

Sergio Cantone, dopisnik Euronewsa iz Kijeva, javio je da je vidio dva mrtva tijela kako leže u ulici Institutskaya. Još se nekoliko fotografija pojavilo na društvenim mrežama, koje pokazuju mrtva tijela na ulicama gdje su izbili sukobi.

16.48 Kyiv Post javlja da je u prosvjedima poginulo najmanje šest osoba, a više od stotinu ih je ozlijeđeno.

16.15 Dr. Olga Bogomolets je za Kyiv Post potvrdila da je poginulo troje prosvjednika. Jedan je navodno upucan u glavu, a drugih dvoje su zadobili teške ozljede glave. Četvrta žrtva je navodno zaposlenik stranke koja podržava Janukoviča, a koji je ubijen u uredima koji se nalaze u ulici Lypska.

Ministar policije i šef ukrajinske službe sigurnosti su izdali priopćenje da “ukoliko do 18 sati svo bezakonje ne prestane, bit će prisiljeni iskoristiti sve zakonske mogućnosti da uvedu red”.

14:30 U sukobima u Kijevu poginulo je troje ljudi, tvrde oporbeni čelnici. Ranije je policija izvijestila da je u sukobima ranjeno 37 policajaca. Broj ranjeniih prosvjednika zasad se ne zna.

13:45 Ovo je prvo pravo nasilje u Kijevu u više od tri tjedna.

Prosvjednici su marširali prema zgradi parlamenta kako bi pritisnuli predsjednika Viktora Janukoviča da se odrekne dijela svojih ovlasti. Međutim, oko 100 metara prije zgrade na putu su im se ispriječili policijski kamioni. Prosvjednici su počeli bacati kamenje na policajce, a Molotovljevi kokteli zapalili su dva kamiona. Policija je uzvratila dimnim granatama.

Lokalni mediji javili su kako su snajperisti s krovova zgrada pucali na prosvjednike te da je ozlijeđeno 35 ljudi.

Oko 200 prosvjednika je potom zauzelo sjedište vladajuće Janukovičeve Partije Regija, gdje su zapalili neke dokumente, a druge odnijeli “na proučavanje”.

//www.youtube.com/embed/19lUaVntSmc

13:10 Ukrajinska televizija izvijestila je da je u sukobima ozlijeđeno petero prosvjednika.

//www.youtube.com/embed/xCl5F043ClM

Unutar zgrade parlamenta oporbeni su čelnici blokirali zasjedanje zahtijevajući od zastupnika da razmotre njihov poziv na ustavne promjene kojima bi se ograničile Janukovičeve ovlasti. Rusija je jučer rekla da će Ukrajini dati 2 milijuna dolara u gotovini u sklopu 15 milijardi dolara teškog paketa pomoći namijenjenog oživljavanju zaduženog gospodarstva.

Povratak na Net.hr