KAOS U BOLNICAMA / Imaju najmanje cijepljenih u EU-u i rekordan broj zaraženih i umrlih: 'Ako se ovo ne uspori, uvest ćemo velika ograničenja'

Zdravstvene službe upozorile su da bi, ako se ne uspori novi val zaraze, ograničenja mogla biti još veća jer se bolnički sustav sve teže nosi s tolikim brojem oboljelih

26.10.2021.
9:52
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bugarska, koja ima najniži postotak cijepljenog stanovništva u EU-u, u utorak je izvijestila o rekordnom dnevnom broju zaraženih i umrlih od koronavirusa.

U posljednja 24 sata u Bugarskoj su koronavirusom zaražene 5863 osobe, a 243 su umrle, pokazuju tamošnji službeni podaci. Do sada je u toj zemlji, koja broji oko sedam milijuna stanovnika, od covida-19 umrlo 23.316 ljudi.

Bugarska je zbog širenja zaraze i slabe procijepljenosti uvela obavezne zdravstvene propusnice za većinu javnih mjesta u zatvorenom.

Loše upravljanje pandemijom

Ograničenja su izazvala prosvjede, a privremenu vladu neke su političke stranke, uoči izbora 14. studenoga, optužile za loše upravljanje pandemijom.

Zdravstvene službe upozorile su da bi, ako se ne uspori novi val zaraze, ograničenja mogla biti još veća jer se bolnički sustav sve teže nosi s tolikim brojem oboljelih.

Trenutno je na bolničkim covid-odjelima više od 7100 osoba, od čega je njih 608 u jedinicama za intenzivno liječenje. Prema podacima, više od 90 posto oboljelih nije cijepljeno.

Ograničen ulaz na mnoga javna mjesta

Broj cijepljenih počeo se povećavati od prošlog četvrtka kada su vlasti ograničile ulaz na mnoga javna mjesta. U restorane, kina, teretane i sl. mogli su tako ući samo oni koji su cijepljeni, negativni na covid-test ili su preboljeli zarazu.

Unatoč tome, broj cijepljenih je još uvijek nizak. Smatra se da su glavni razlozi skepticizma prema cjepivu nepovjerenje građana u državu i kontradiktorne poruke političara i stručnjaka. U Bugarskoj je tako do sada u potpunosti cijepljeno samo 24 posto populacije, dok je prosjek u EU-u 74 posto.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali