UNATOČ PRISILI EU-a, TRUMP JOŠ NE ŽELI UKINUTI VIZE HRVATIMA: / Štoviše, broj odbijenica raste zbog jednog dubioznog razloga

SAD ostaje pri svojim kriterijima iako bi to moglo značiti automatsko uvođenje viznog režima za njihove građane na području cijele Europske unije

16.5.2019.
8:47
Profimedia, AFP
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prije dvije godine, među ostalim i zbog Hrvatske, Europski parlament je pokrenuo postupak uvođenja viza za građane SAD-a, kako bi prisilio Sjedinjene Države da ukinu vize za sve građane Unije. U skladu s načelom reciprociteta, ako treća država ne ispuni zahtjeve 24 mjeseca nakon što ih EU obavijesti, Komisija mora prihvatiti odluku prema kojoj suspendira bezvizni režim za tu državu (u ovom slučaju SAD), na 12 mjeseci. Bliži se rok od dvije godine, no SAD i dalje ustraje u svojim kriterijima, ali pomaka ima.

Upravo ovog tjedna u američkom State Departmentu održava se sastanak između američkih dužnosnika i predstavnika europskih država koje jedine još trebaju vize, a među njima su, uz Hrvatsku, još samo Poljska, Rumunjska, Bugarska i Cipar. Dva ključna uvjeta kako bi se zemlji ukinule vize je da prije svega zadovolji sigurnosne i političke uvjete (što procjenjuje američka admninistracija) te da stopa prošlogodišnjih odbijenih viza bude manja od tri posto. Zemlje EU-a naravno zadovoljavaju sigurnosne i političke uvjete, no ovaj drugi predstavlja problem.

U Hrvatskom slučaju ne samo da ne zadovoljavamo postotak odbijenih viza nego broj odbijenica raste - sa 5,1 posto u 2017. na 5,92 posto lani. Najveći su problem Hrvati koji traže turističke vize iako se prema procjenama SAD-a tamo kane zaposliti.

Povratak u Hrvatsku je sporan

Iako Amerikanci imaju diskrecijsko pravo odbiti zahtjev, kako doznaje Večernji, ipak postoje realni razlozi za takve odluke. Kako je riječ o neuseljeničkim vizama koje dopuštaju boravak do 90 dana, bez zaposlenja, nakon tog razdoblja osoba se mora vratiti kući. Upravo je taj dio – povratak u Hrvatsku – dubiozan za američke vlasti. U velikoj većini odbijenih zahtjeva riječ je bila o osobama koje nisu mogle dokazati da u Hrvatskoj imaju siguran izvor financiranja i stalan posao, što je jamstvo Amerikancima da će se nositelj vize nakon posjeta i vratiti u domovinu.

Zanimljivo je da su u pravilu podnositelji zahtjeva za američkom vizom radili poveznice prema obitelji koja živi u SAD-u i koja tamo vodi ili posjeduje poduzeća ili obrte, što je bio dodatni indikator da ta osoba i odlazi u SAD kako bi se zaposlila kod rođaka.

Od "problematičnih" zemalja, najbliže ukidanju viza je Poljska koja se navodno poslužila jednostavnim trikom. Poljaci su lani izvadili vize za sve svoje dužnosnike – kojima su, naravno, odobrene, i tako uspjeli povećati broj odobrenih u odnosu na odbijene vize i srušiti stopu sa 5,92 posto u 2017., na 3,99 posto lani.

Obnavljanje popravlja sliku

Kod Hrvatske, brojku bi mogli srušiti i bez takvog manevra. Neuseljeničke se vize izdaju na rok od 10 godina, a upravo ove godine istječu velikom broju ljudi. Budu li ih nositelji obnavljali, nema razloga da ih Amerikanci odbiju jer su ti ljudi već putovali u SAD i vratili se u Hrvatsku. S obzirom na to da je za stopu od pet do šest posto odbijenica krivo 400-injak neodobrenih viza, ove koje se obnavljaju mogle bi dosta promijeniti brojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

No ako SAD ustraje u vizama za članice Europske unije, Europska komisija bi trebala provesti odluku EU parlamenta i uvesti vize za Amerikance. Za očekivati je kako bi se mnoge zemlje tome mogle usprotiviti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali