TRUMP STIGAO U BRUXELLES: / Nakon jučerašnjeg rata riječima, i dalje poziva Europu da poveća svoje izdatke za obranu

11.7.2018.
7:19
afp
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sjedinjene Države i Europska unija u utorak su vodile rat riječima oko pitanja izdvajanja za obranu, dan prije održavanja summita NATO-a u Bruxellesu kamo je u utorak navečer stigao američki predsjednik Donald Trump.

Trump: 'Nije pošteno prema američkim poreznim obveznicima'

Trump, koji u Bruxellesu počinje europsku turneju koja uključuje dvodnevno sudjelovanje na summitu NATO-a, posjet Britaniji i susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju, uporno poziva europske saveznike da povećaju svoje izdatke za obranu. Zemlje članice NATO-a dogovorile su da će izdvajati 2 posto BDP-a za obranu, što je cilj koji će ove godine vjerojatno dostići njih samo osam. Uz SAD, to su Velika Britanija, Grčka, Latvija, Estonija, Poljska, Litva i Rumunjska. "Pripreme za odlazak u Europu. Prvi sastanak - NATO. SAD izdvaja mnogo puta više od bilo koje druge države da bi ih štitio. Nije pošteno prema američkim poreznim obveznicima", napisao je Trump na Twitteru.

"Zemlje NATO-a moraju platiti VIŠE, SAD mora platiti MANJE. Vrlo nepošteno!", kasnije je dodao Trump. U međuvremenu u Europi je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk uzvratio Trumpu na njegove gotovo svakodnevne kritike koje upućuje saveznicima. "Želio bih se obratiti predsjedniku Trumpu izravno, koji već dugo i gotovo svakodnevno kritizira Europu zbog, po njegovu mišljenju, nedovoljnog doprinosa za zajedničke obrambene sposobnosti i za život na račun Sjedinjenih Država - Dragi predsjedniče Trump: Amerika nema i neće imati boljeg saveznika od Europe". "Draga Ameriko, poštuj svoje saveznike, konačno nemaš ih baš toliko", rekao je također Tusk, pozivajući istovremeno Europu da poveća izdvajanja za obranu jer "svatko očekuje saveznika koji je pripremljen i opremljen".

Stoltenberg: 'U vlastitom interesu Europe i Kanade je da povećaju izdvajanja za obranu'

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u utorak da Europa i Kanada ne trebaju povećavati izdvajanja za obranu da bi zadovoljile SAD već "je u njihovom vlastitom interesu da to učine". Uoči puta u Bruxelles Trump je s travnjaka Bijele kuće novinarima nabrojao svoje destinacije: "Dakle, imam NATO, imam Veliku Britaniju koja je u nekakvim previranjima i imam Putina. Iskreno, Putin mi se čini najlakšim među njima. Tko bi pomislio?, kazao je američki predsjednik. "Vidjet ćemo kako će to ići", odgovorio je na pitanje o summitu s Putinom koji će se održati u ponedjeljak u Helsinkiju, a na pitanje o tomu je li Putin prijatelj ili neprijatelj, odgovorio je: "To vam sada stvarno ne mogu reći. Po mojem mišljenju on je - suparnik".

'Važno je znati tko ti je partner, a tko problem'

Upravo vezano uz Putina, Tusk je Trumpu poručio da se na summitu NATO-a sutra prisjeti tko mu je saveznik, "ali prije svega kad susretne predsjednika Putina u Helsinkiju. Uvijek je važno znati tko ti je strateški prijatelj a tko je je strateški problem". Šefovi država ili vlada zemalja članica NATO-a okupit će se u srijedu i četvrtak na sastanku na vrhu u Bruxellesu, na kojem se očekuju novi pritisci američkog predsjednika na saveznike da povećaju obrambene proračune, a do sastanka dolazi u ozračju napetosti u transatlantskim odnosima zbog trgovinskih pitanja. Američki predsjednik nakon summita u Bruxellesu putuje u London, zatim u Glasgow, a u ponedjeljak 16. srpnja odlazi u Helsinki gdje se sastaje s ruskim predsjednikom.

Europljani se pribojavaju Trumpove nepredvidljivosti, a naročito mogućnosti da bi on mogao napraviti neke ustupke Putinu prije njihova sastanka u Helsinkiju. Spominje se mogućnost da bi Trump kao ustupak Rusiji mogao otkazati vojnu vježbu NATO-a "Trident Juncture", koja se u listopadu treba održati u Norveškoj, uz obrazloženje da bi Rusija tu vježbu mogla shvatiti kao prijetnju i da je to veliki trošak za američke porezne obveznike. Vježba Trident Juncture 2018 najavljena je kao najveća vježba NATO-a od kraja Hladnog rata.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali