TRUMP I KIM SASTAT ĆE SE NA PREDIVNOM RAJSKOM OTOKU KOJI IMA VRLO MRAČNU PROŠLOST: / Ali zašto baš tamo?

Image
Foto: afp

Mjesto na kojem će se 12.

10.6.2018.
22:28
afp
Play logo

Otok Sentosa, sada turistička atrakcija koja se hvali tečajevima golfa i tematskim parkom Universal Studios, nekad je bio dom ratnim zatvorenicima.

Mjesto brojnih pogubljenja

Mjesto na kojem će se 12. lipnja u Singapuru sastati američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un, prepuno je prekrasnih plaža, kasina i nekih od najboljih golf igrališta u Aziji. No otok Sentosa ima mračnu prošlost. Dok njegovo moderno ime znači 'mir i tišina', Sentosa je korišten kao japanski ratni logor za britanske i australske vojnike, nakon što su se savezničke snage predale Japancima 1942. Bilo je to mjesto na kojem su se odvijala brojne egzekucije. Tamo su pogubljeni mnogi državljani Singapura i Kine, uključujući i civile, koje se sumnjičilo za aktivnosti protiv Japana. Mnoga od tih ubojstava bila su izvršena na plaži na kojoj se sada nalaze ekskluzivni golf tereni, piše The Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback
shimmer fallback
shimmer fallback

Kampanja za promjenu imena otoka

Do 1972. se Sentosa zvala Pulau Belakang Mati, što bi u prijevodu značilo 'otok smrti s leđa', no u kampanji singapurske vlade i pokušaju pretvaranja tog otoka u ekskluzivni resort, ime mu je promijenjeno. Odluka da će se povijesni sastanak Kim Jong Una i Donalda Trumpa održati upravo na Sentosi zapravo ima puno smisla. Smješten samo pola kilometra od južne obale glavnog otoka, nudi privatnost, a bit će i jednostavno osigurati taj događaj. 'Mjesto za summit u Singapuru bit će hotel Capella na otoku Sentosa. Zahvaljujemo divnim domaćinima u Singapuru na njihovoj gostoljubivosti', objavila je jučer na Twitteru Sarah Sanders, glasnogovornica Bijele kuće. Ranije toga dana, američki je predsjednik na Twitteru objavio kako se nada da će sastanak u Singaputu s čelniko Sjeverne Koreje biti 'početak nečeg velikog'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback
shimmer fallback
shimmer fallback

Pogodan za osiguranje sastanka

Sastanak bi trebao početi 12. lipnja u 9 sati ujutro po lokalnom vremenu, a bit će to prvi sastanak čelnika tih dviju zemalja. Nekoliko tjedana nakon povijesnog sastanka s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom, Kim Jong un će s Donaldom Trumpom razgovarati o denuklearizaciji Korejskog poluotoka. Više od sedam desetljeća nakon predaje Japana, Sentosa je popularno odredište za turiste. Izvori bliski američkoj diplomaciji tvrde da je upravo taj otok odabran kao mjesto ovog povijesnog sastanka zbog činjenice da se može jednostavno zatvoriti za sav promet. Sentosa je također i dom nekima od najbogatijih stanovnikqa Singapura, čije vile na tom otoku vrijede i do 39 milijuna dolara, piše The Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo