TENZIJE NA MEDITERANU NE PRESTAJU, GRČKA ODBIJA PREGOVORE S TURSKOM: / 'Prvo maknite taj brod iz naših voda'

13.10.2020.
13:00
Profimedia

Grčka neće pregovarati s Turskom sve dok se turski istraživački brod Oruc Reis bude nalazio u vodama njezina epikontinentalnog pojasa, poručio je u utorak glasnogovornik grčke vlade.

„Sve dok se Oruc Reis bude nalazio u tom području, nećemo održati pripremne kontakte s Turskom”, rekao je Stelios Petsas za Skai Radio, prenosi Reuters.

Grčka i Turska dogovorile su nastaviti pripremne razgovore o nizu spornih pitanja koji su prekinuti 2016. Ti razgovori ni nakon 14 godina i 60 krugova nisu dali rezultata.

Grčka je u ponedjeljak ocijenila da je turska odluka da pošalje istraživački brod Oruc Reis u vode u blizini grčkog otoka Kastelloriza „velika eskalacija” i „izravna prijetnja miru u regiji”.

Turska je odbacila kritike tvrdeći da istraživanja provodi na svojem epikontinentalnom pojasu.

Istraživat će do 22. listopada

„Neprihvatljivo je da postoji otpor našoj zemlji, koja ima najdulju obalu na istočnom Sredozemlju, i koja provodi istraživanja 15 kilometara od svojeg kopna”, poručila je u ponedjeljak Ankara, dodajući da su grčke optužbe "neutemeljene" i da "nemaju uporište u međunarodnom pravu".

Oruc Reis i još dva broda, Ataman i Cengiz Han, provodit će istraživanja u istočnom Sredozemlju do 22. listopada, objavila je turska mornarica.

Turska je sredinom rujna povukla Oruc Reis iz spornih voda kako bi otvorila prostor diplomaciji pred samit EU-a na kojem se razgovaralo o mogućem uvođenju sankcija Ankari.

Europski čelnici poručili su tada da bi sankcije mogli uvesti već u prosincu nastavi li Turska s istraživanjima plina u regiji.

Njemačka poziva na dijalog

Njemačka, koja u ovom polugodištu predsjeda EU-om, pozvala je u utorak Tursku da se suzdrži od provokacija i izrazila „punu solidarnost” s Grčkom i Ciprom u tom sporu kao europskim partnerima.

„Ankara mora prekinuti politiku naizmjeničnog popuštanja i provokacija ako želi pregovore, kako opetovano tvrdi”, rekao je njemački ministar Heiko Maas u Berlinu prije odlaska u posjet Cipru i Grčkoj.

Kazao je da Grčka i Cipar imaju potporu i Njemačke i EU-a, ali i pozvao „sve strane da ulože iskrene napore” da se pronađe rješenje.

Tursku je pozvao da ne zatvara vrata dijalogu i da ne nastavlja istraživanja plina u spornim vodama.

Maas će utorak na Cipru razgovarati s ciparskim predsjednikom Nicosom Anastasiadesom i ministrom vanjskih poslova Nikosom Christodoulidesom. Nakon toga posjetit će Atenu gdje će se sastati s grčkim premijerom i ministrom vanjskih poslova. Ankaru neće posjetiti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali