Play ponuda

'NEĆE DOŽIVJETI IDUĆI ROĐENDAN' / Kakva je klinička slika diktatora? Onkolog: 'Pustite druge dijagnoze, Putin boluje od ove bolesti, pa pogledajte mu lice!'

Image
Foto: Profimedia

'Klinička slika Vladimira Putina vjerojatno se može pripisati Cushingovom sindromu', tvrdi poznati talijanski onkolog Massimo Federico objašnjavajući da na to upućuju simptomi koji su kod Putina očiti, poput tzv. mjesečeva lica

15.1.2023.
17:20
Profimedia
Play ponuda

Već mjesecima se govori o tome da je ruski predsjednik Vladimir Putin teško bolestan i da njegove bolesti (navodno mu je dijagnosticirano nekoliko njih) utječu i na njegovo rasuđivanje pri donošenju odluka o ratu koji je pokrenuo protiv Ukrajine. Nizu tvrdnji o bolestima od kojih Putin boluje sada je pridodana još jedna. Iznio ju je talijanski onkolog Massimo Federico, vrhunski stručnjak, bivši direktor katedre za medicinsku onkologiju na Sveučilištu u Modeni i Reggio Emiliji te konzultant Odjela za hematologiju Nacionalnog instituta u Kijevu.

"Klinička slika Vladimira Putina vjerojatno se može pripisati Cushingovom sindromu, bolesti koja izaziva neuropsihološke probleme, uključujući nesanicu, depresiju i gubitak pamćenja te emocionalnu labilnost", rekao je Federico za talijansku novinsku agenciju AGI.

Image
U PROBLEMU /

Što Putin izvodi sa smjenom 'Armagedona', ali i drugih generala? Analitičari se slažu u jednom: Previranja u Kremlju?

Image
U PROBLEMU /

Što Putin izvodi sa smjenom 'Armagedona', ali i drugih generala? Analitičari se slažu u jednom: Previranja u Kremlju?

'Mjesečevo' lice i euforija posljedice su bolesti

Simptomi psihijatrijskih bolesti, pojasnio je Federico, javljaju se kod više od polovice pacijenata s Cushingovim sindromom bilo koje etiologije jer su uzrokovani viškom kortizola.

"Vrlo je vjerojatno da se situacija s vremenom pogoršava metastaziranjem tumora u druge organe i sustave, te pojavom drugih komplikacija kao što su proksimalna slabost mišića, facijalna pletora (povećana količina pune krvi ili krvne plazme), atrofija ekstremiteta s povećanom masnoćom u području trbuha i lica, velike ljubičaste strije, modrice bez očigledne traume i supraklavikularni masni jastučići", kazao je talijanski onkolog.

Bolest je povezana s prokomjernim lučenjem kortizola koji inače proizvode nadbubrežne žlijezde.

Na pitanje kako je postavio tu dijagnozu, dr. Federico je rekao: "Tipični simptomi uključuju okruglo lice u obliku punog mjeseca, povećanje masnog tkiva na trbuhu i neuropsihološke simptome. Svi se slažu da Putin ima rak i svi to vide. No, suprotno napisima koji se učestalo pojavljuju u medijima, puno je vjerojatnije da su 'mjesečevo' lice i euforija, a ne megalomanija, posljedica te bolesti, a ne nuspojava terapija."

Putinovi liječnici uočili značajno pogoršanje?

Britanski Daily Mail ovoga se tjedna također bavio Putinovim zdravljem pozivajući se na one koji tvrde da bi Putin jedino mogao odstupiti s vlasti zbog svoga zdravstvenog stanja. Upućeni kažu da je ranije bolovao od raka, ali njegova nedavna pojavljivanja u javnosti, u kojima je djelovao nespokojno i nesigurno, često tražeći čvrste površine za koje bi se pridržavao, potaknula su dodatne sumnje.

Daily Mail piše, citirajući ruski Telegram kanal General SVR, koji navodno ima insajderske izvore u Kremlju, da su Putinovi liječnici nedavno uočili "značajno pogoršanje njegova zdravlja" te mu preporučili da otkaže sve zakazane javne nastupe kako bi se odmorio.

"U prosincu je, na preporuku liječnika, predsjednik otkazao nekoliko tradicionalnih događaja i nekoliko posjeta. On se brzo umara, pati od čestih napadaja vrtoglavice i glavobolje, a sklon je i gubitku svijesti", navodi se na kanalu General SVR.

Stresovi zbog neuspjelog rata uzimaju danak

Tvrdi se da stresovi zbog neuspjelog rata u Ukrajini također uzimaju danak.

Konstantna živčana napetost i uronjenost u probleme na fronti stvorili su negativno okruženje za tijek njegovih bolesti. U prosincu je otkazao planirane nastupe na brojnim značajnim događanjima poput odustajanja u zadnji tren od puta u Pskov 28. prosinca, za što su službeno okrivljeni "nepovoljni uvjeti letenja", iako su vremenske prognoze govorile da će tog dana biti vedro. Također je odgodio posjet najvećoj ruskoj tvornici tenkova u Nižnjem Tagilu, u Uralskim planinama, a otkazao je i svoje uobičajeno pojavljivanje na sastanku ministara vlade krajem godine. U prosincu je odgodio i tradicionalnu konferenciju za novinare na kojoj obično govori oko četiri sata i odgovara na pitanja novinara i gledatelja. Čak je otkazao i svoju voljenu hokejašku utakmicu na kraju godine, piše Daily Mail.

Nagađanja o lošem Putinovu zdravlju počela su se vrtjeti otkako je pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. veljače 2022. godine. Djelovao je nesigurno tijekom javnih nastupa, uključujući neobično vrpoljenje rukama i nogama na sastancima. Prije jednog sastanka s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom na početku rata, uočeno je kako mu ruka jako drhti, što je protumačeno kao znak Parkinsonove bolesti. Druge snimke prikazivale su ga kako čvrsto drži rub stola, kao da pokušava umiriti ruku i zaustaviti njeno drhtanje. I njegov hod također je izazvao sumnje zbog očitog šepanja.

'Putin neće doživjeti svoj sljedeći rođendan'

Kremlj je uporno poricao sve napise i nagađanja da je Putin lošeg zdravlja, osobito otkad je počeo rat u Ukrajini. No, činjenica je i da se nikad nisu pojavili čvrsti dokazi koji bi sugerirali da je zaista ozbiljno bolestan.

Ilja Ponomarev, bivši zastupnik ruske Dume, koji je jedini 2014. godine glasao protiv aneksije Krima, a sada je disident u Ukrajini, za Newsweek je izjavio da Putin neće doživjeti svoj sljedeći rođendan, koji je u listopadu. Doduše, Ponomarev pritom nije mislio da će Putinu presuditi bolest, nego njegova neposredna okolina, odnosno suradnici.

"Moj osobni san je vidjeti ga u Haagu, ali ne vjerujem da će se to dogoditi. Njegova okolina mu neće dopustiti da ode u Haag jer bi njegovo svjedočenje zapravo bilo štetno za njih. Bit će ubijen", ustvrdio je Ponomarev.

Play ponuda
Play ponuda