Play ponuda

TAJNE KOJE BI MOGLE ODLUČITI AMERIČKE IZBORE: / Ekvador objasnio zašto je Assangeu ograničio pristup internetu

Image

Vlada Ekvadora priznala je da je djelomično ograničila pristup internetu osnivači WikiLeaksa Julianu Assangeu, koji od 2012. živi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

19.10.2016.
12:31
Play ponuda

Iz Ekvadora poručuju da je Assange proteklih tjedana objavio neke informacije koje bi mogle imati utjecaja na američke predsjedničke izbore, a dodaju da njihovo ograničavanje interneta Assangeu nije rezultat pritisaka iz Washingtona. SAD opovrgava optužbe WikiLeaksa da je od Ekvadora zatražila da zaustavi objavu dokumenata o predsjedničkoj kandidatkinji HilaryClinton.

U službenom priopćenju ekvadorskog ministarstva vanjskih poslova kaže se da bi odluka WikiLeaksa o objavi određenih dokumenata mogla imati utjecaja na američku predsjedničku kampanju. Dodaje se da je objava tih podataka u potpunosti odgovornost WikiLeaksa te da se Ekvador ne želi miješati u izborni proces.

'U tom smislu, Ekvador je, provodeći svoje suvereno pravo, privremeno ograničio pristup dijelu svojih komunikacijskih sustava u svojoj ambasadi u Ujedinjenom Kraljevstvu", navodi se u priopćenju te se dodaje da Ekvador ne popušta pritiscima iz drugih zemalja.

Image
NAJPOZNATIJI ZVIŽDAČ: /

'Objavit ću tajne koje će možda odlučiti predsjedničke izbore u Americi'

Image
NAJPOZNATIJI ZVIŽDAČ: /

'Objavit ću tajne koje će možda odlučiti predsjedničke izbore u Americi'

Assangeu je ograničen pristup internetu u subotu navečer. WikiLeaks je, naime, već objavio neke dokumente iz kampanje Hilary Clinton, uključujući i čak 40.000 do 50.000 hakiranih e-mailova bivšeg savjetnika Bijele kuće i sadašnjeg šefa izbornoe kampanje Hilary Clinton, Johna Podeste.

Podsjetimo, radi se o objavi plaćenih govora koje je Clintonova u prošlosti održala u američkoj investicijskoj banci Goldman Sachs, a te su dokumente iz njezine kampanje dugo odbijali objaviti. Otkrivene su i njezine navodne prepiske s bankovnim dužnosnicima, što je dovelo do zabrinutosti da je Clintonova možda previše bliska s Wall Streetom. Iz njezinog stožera su poručili da je za hakiranje odgovorna Rusija, i to s namjerom potkopavanja demokratskog procesa u SAD-u. Iako još nije potvrđeno jesu li ti dokumenti autentični, nema nikakvih naznaka da su lažni. Prema posljednje objavljenim hakiranim elektronskim porukama, Hilary Clinton je na konferenciji banke Goldman Sachs rekla da bi bilo dobro da SAD tajno intervenira u Siriji.

Podsjetimo, Julian Assange od lipnja 2012. godine živi i radi u ambasadi Ekvadora u Londonu, nakon što mu je vlada te zemlje odobrila azil zbog toga što je britanski sud naložio njegovo izručenje Švedskoj na osnovu optužbi za seksualno zlostavljanje.

Play ponuda
Play ponuda