MJESEC DANA KRIZE

SVJETSKE SILE ŽELE PODUPRIJETI STABILNOST LIBANONA: Izvršit će pritisak na Saudijsku Arabiju i Iran

Svjetske sile pokušat će poduprijeti stabilnost Libanona vršenjem pritiska na Saudijsku Arabiju i Iran da se prestanu miješati u libanonsku politiku i pozivanjem Hezbolaha da obuzda svoje regionalne aktivnosti.

Libanon je potonuo u krizu 4. studenoga kada je Saad al-Hariri podnio ostavku na dužnost premijera dok je bio u Saudijskoj Arabiji, izjavivši da strahuje od atentata i kritizirajući Iran i njegovog libanonskog saveznika Hezbolah.

Koalicijska strana ostaje po strani

Nakon međunarodnog pritiska i pregovora između libanonskih političkih frakcija, on je povukao svoju ostavku u utorak i njegova koalicijska vlada, u koju je uključen Hezbolah, potvrdila je državnu politiku ostajanja po strani od sukoba u arapskim državama.

Međunarodna skupina za potporu Libanonu (GIS), tijelo koje uključuje pet članica Vijeća sigurnosti UN-a – Veliku Britaniju, Kinu, Francusku, Rusiju i SAD – sastaje se u Parizu u petak kako bi pokušala poduprijeti Haririja da bi se izbjegla nova eskalacija.

Načelo nemiješanja

“Važno je da sve libanonske strane i regionalni akteri poštuju načelo nemiješanja kako bi Libanon bio zaštićen od regionalnih kriza”, rekao je francuski predsjednik Emmanule Macron na otvaranju sastanka, kojemu također nazoče Hariri i američki državni tajnik Rex Tillerson.

Povratak na Net.hr