Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki kazala je u subotu da je SAD poručio Izraelu da se mora skrbiti za "sigurnost novinara" pošto je vojska srušila zgradu s uredima stranih medija koji su zbog toga šokirani i duboko uznemireni, no Izrael za takav razvoj optužuje Hamas. "Izravno smo komunicirali s Izraelcima da je sigurnosti novinara i neovisnih medija najvažnija odgovornost", napisala je Psaki na Twitteru.

Dvanaesterokatnica u Gazi s uredima medijskih kuća, katarske televizije Al-Jazeere i novinskih agencija Associated Press te France Presse srušena je u subotu izraelskim projektilima, Vlasnik zgrade bio je unaprijed obaviješten da slijedi izraelski napad, rekao je izvjestitelj Reutersa te potvrdio da je zgrada bila evakuirana. U zgradi su osim ureda medijskih kuća bili i brojni stanovi, dodaje Reuters.

'Svijet će znati manje o događajima u Gazi'

Izraelska je vojska objavila na Twitteru da je zgradu koristio Hamas. Direktor AP-a Gary Pruitt nazvao je rušenje zgrade "nevjerojatno uznemirujućim razvojem događaja". Naveo je da je desetak novinara i suradnika AP-a evakuirano iz zgrade.

"Šokirani smo i prestravljeni jer je izraelska vojska ciljala i uništila zgradu u kojoj su smješteni uredi AP-a i drugih novinskih organizacija u Gazi", poručio je priopćenjem. "Svijet će znati manje o događajima u Gazi zbog onoga što se danas dogodilo", dodao je.

Direktor Al Jazeere Dr. Mostefa Souag nazvao je napad "barbarskim" te je poručio da bi Izrael trebao odgovarati. "Cilj ovog gnjusnog zločina je ušutkati medije i sakriti neizreciv pokolj i patnju naroda Gaze", poručio je priopćenjem.

Izrael optužuje Hamas

Glasnogovornik izraelske vojske potpukovnik Jonathan Conricus odbija tezu po kojoj je Izrael napadom želio ušutkati medije. "To je potpuno pogrešno, mediji nisu meta", kazao je za Reuters, dodavši da je vojska gađala legitimnu vojnu metu, koju su koristili vojni obavještajci Hamasa.

Hamas je vjerojatno smatrao da će, pošto su se smjestili i u zgradu s medijima, "biti sigurni od izraelskog napada", kazao je. Conricus je kazao da je cijela zgrada morala biti srušena jer nisu mogli biti uklonjeni samo dijelovi zgrade koje koristi Hamas.

"Oni su zauzeli nekoliko katova u zgradi i bilo je nemoguće skinuti samo te katove. Bilo je potrebno srušiti cijelu zgradu", kazao je.

Među žrtvama i djeca

Islamistički pokret Hamas koji je na vlasi u pojasu Gaze i izraelska vojska od ponedjeljka razmjenjuju vatru iz te palestinske enklave na izraelski teritorij, odnosno na samu enklavu u kojoj živi oko dva milijuna stanovnika. Prema zadnjim podacima na palestinskoj strani ubijeno je 139 osoba, od kojih 39 djece, a tisuću je ranjenih.

Na izraelsku stranu ispaljeno je više od 2300 palestinskih raketa od ponedjeljka i ubijeno je devet osoba, od kojih jedno dijete i jedan vojnik, a ranjeno je više od 560. Izraelska vojska navodi da je proturaketni štit "željezna kupola" presreo gotovo polovicu tih ispaljenih raketa.

Upotrijebili 500 tona eksploziva za tunele

Izraelska vojska u subotu je priopćila da je upotrijebila oko 500 tona eksploziva u nedavnom napadu na tunelski sustav u Pojasu Gaze. Visoki vojni časnik u subotu je kazao da je 160 borbenih zrakoplova tipa F-16 i F-35 sudjelovalo u noćnom napadu na tzv. sustav tunela "Metro". Nije sigurno je li u sukobu ubijen ijedan borac Hamasa. "Potencijalno ih je, međutim, stotine", izjavio je časnik.

Strani mediji su optužili izraelsku vojsku za manipulaciju zbog Twitter posta objavljenog neposredno prije napada u kojem se navodi da su izraelske kopnene trupe u Gazi. Prema medijskim navodima, to je potaknulo mnoge borce Hamasa da se povuku u tunele, nakon čega su izraelski avioni bombardirali Metro oko 40 minuta. Vojska je porekla navode o ciljanoj manipulaciji u svrhu stvaranja zamke za militante. Tvrdi da je bila riječ o komunikacijskoj grešci i da nijedan izraelski vojnik nije ušao u Gazu.

Izrael je od ponedjeljka, kada su sukobi počeli, napao više od 650 ciljanih područja u Pojasu Gaze, rekao je vojni dužnosnik. Dodao je da je uništeno 31 postrojenje za izgradnju raketa koje pripada Hamasu i džihadističkim skupinama i da Hamas trenutno ne može stvoriti više raketa.

"Vrlo je teško izvršiti napad usred naseljenog područja, ali to je jedini način za zaustavljanje Hamasa", rekao je časnik. Kazao je da vojska ne pokušava pogoditi civile i da se kraj sukoba još ne nazire. Iz Gaze je prema Izraelu ispaljeno oko 2300 raketa. Izrael je objavio da je njegov proturaketni sustav Iron Dome uspješno presreo oko 90 posto ispaljenih raketa.