OGLAS

ustavni već odlučio / Sud za ljudska prava izbrisao zahtjev žrtava homofobnog napada iz Hrvatske

Image
Foto: Profimedia

Europski sud je zaključio da poštivanje ljudskih prava propisanih Konvencijom ne zahtijeva nastavljanje ispitivanja predmeta te je odlučio izbrisati zahtjev s liste slučajeva

30.11.2023.
14:37
Profimedia
VOYO logo

Europski sud za ljudska prava izbrisao je s liste svojih slučajeva zahtjev žrtava homofobnog napada koji su Hrvatsku tužili zbog neprovođenja učinkovite istrage tog nasilnog čina, jer je hrvatski Ustavni sud u međuvremenu utvrdio povredu ljudskih prava u tom slučaju.

U predmetu Zahtila i Koletić protiv Hrvatske podnositelji su pred sudom u Strasbourgu tvrdili da su im povrijeđena zajamčena ljudska prava zbog neodgovarajućeg i neučinkovitog odgovora države na nasilni napad koji je na njih izvršen zbog homoseksualne orijentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, tijekom postupka pred Europskim sudom, Ustavni sud je usvojio ustavnu tužbu podnositelja zahtjeva i utvrdio da je došlo do povrede "postupovnog aspekta" Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Ujedno je Ustavni sud ukinuo odluke hrvatskih tijela kojima je odbačena kaznena prijava podnositelja te je kaznena istraga o nasilnom napadu na podnositelje zahtjeva nastavljena i trenutno je u tijeku, izvijestio je ured hrvatske predstavnice pred ESLJP-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju da iako Ustavni sud nije podnositeljima dosudio naknadu nematerijalne štete, Europski sud takvu odluku nije smatrao neprihvatljivom.

Europski sud je zaključio da poštivanje ljudskih prava propisanih Konvencijom ne zahtijeva nastavljanje ispitivanja predmeta te je odlučio izbrisati zahtjev s liste slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim naveo je da takav zaključak ne dovodi u pitanje obvezu državnih tijela da provedu istragu u skladu sa zahtjevima Konvencije te upozorio da može odlučiti da vrati zahtjev na listu ukoliko državna tijela ne ispune tu obvezu.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Smatramo da su ljudska prava jedna od najvažnijih stvari koja definira je li neko društvo doista demokratsko'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Prevarantice
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Pakao pod morem
default_cta
U klinču
Tjelesna straža
Korgi
Megadance
Maša i medvjed
default_cta
Ljubavna zamka
John wick 2
VOYO logo