STRAŠNA PREDVIĐANJA / Prijeti im još katastrofalniji potres? 'Bit će pustoš. Bit će pljački, požara, epidemija. Bit će užasno'

Image

Projekcije pokazuju da bi potres magnitude 7.5 duž sjevernoanatolijskog rasjeda mogao dovesti do uništenja približno 90 tisuća zgrada

17.3.2023.
19:16
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više od pet tjedana Turska se bori s posljedicama razornog potresa magnitude 7.8 na jugoistoku zemlje, u kojem je poginulo gotovo 50 tisuća ljudi. Ipak, u Istanbulu vlada sve veći pritisak na vlasti da se pripreme za mogućnost još jedne prirodne katastrofe nezamislivih razmjera.

"Izgledi za Istanbul nisu dobri. Uopće nije dobro", rekao je za CNN Celal Sengor, jedan od najistaknutijih turskih geoznanstvenika.

"Ako se u idućih dvadeset godina u Istanbulu ne dogodi veliki potres, svi ćemo biti jako iznenađeni. Tako je blizu. To je samo vjerojatnost, ali vjerojatnost je velika", naglasio je Sengor.

Image
SMRT, BOLEST, STRAH /

Katastrofa u Turskoj nakon potresa: Kolera i svrab se brzo šire, a naknadni potresi ne prestaju

Image
SMRT, BOLEST, STRAH /

Katastrofa u Turskoj nakon potresa: Kolera i svrab se brzo šire, a naknadni potresi ne prestaju

Podsjetimo, s dvije ključne rasjedne linije u svojoj blizini, sjevernoanatolijskom i istočnoanatolijskom, Turska je jedno od seizmički najaktivnijih područja na svijetu. Istanbul leži blizu sjevernoanatolijskog rasjeda, koji prolazi unutar dvadeset kilometara od Istanbula i kroz Mramorno more.

Rasjed je doveo do nekoliko katastrofalnih potresa, uključujući onaj magnitude 7.6 koji je pogodio obližnji grad Izmit 1999. usmrtivši više od 17 tisuća ljudi i raselivši oko pola milijuna drugih. Stručnjaci procjenjuju da bi još jedan potres preko sjevernoanatolijskog rasjeda mogao dosegnuti magnitudu između 7.2 i 7.8, s razornim posljedicama za Istanbul. Vrijeme potresa nije moguće predvidjeti.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Možemo predvidjeti da će se potres te magnitude uskoro dogoditi, ali to je najbolje što možemo učiniti. Nema šanse da to predvidite", kazao je Sengor CNN-u.

Studija koju su proveli Opservatorij Kandilli i Institut za istraživanje potresa procjenjuje broj smrtnih slučajeva na više od 14 tisuća ako bi se potres magnitude 7.5 u Istanbulu dogodio noću.

"Moja procjena je oko 100 tisuća. Bit će pustoš. Bit će pljački, požara, epidemija. Bit će užasno", zaključio je Sengor.

Trenutne projekcije pokazuju da bi potres magnitude 7.5 duž sjevernoanatolijskog rasjeda mogao dovesti do uništenja približno 90 tisuća zgrada u gradu, a daljnjih 260 tisuća vjerojatno će pretrpjeti značajnu štetu.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču