POTPUNI NEMAR

STRAVA U DOMU ZA STARIJE: Krhka 91-godišnjakinja, koja je patila i od demencije, smrznula se nasmrt!

Dom za starije i nemoćne suočava se s ogromnom novčanom kaznom zbog zanemarivanja zdravlja i sigurnosti svoje korisnice.

Annie Barritt (91) ostavljena je u ledenoj sobi doma Oaklands Country u Velikoj Britaniji, North Yorkshire, bez tople hrane i pića, a iako su je sestre obišle u nekoliko navrata, nisu uočile ništa zabrinjavajuće, piše Daily Mail.

Nesretna žena umrla je od hipotermije, a tjelesna temperatura bila joj je toliko niska da se nije mogla izmjeriti uobičajenim termometrom. Granica hipotermije jest tjelesna temperatura od 35 stupnjeva Celzija.

Tjelesna temperatura od 25 stupnjeva Celzija…

Zamjenik upravitelja doma kazao je na suđenju kako “nije bio u stanju držati ustanovu pod kontrolom”. Tužitelj je istaknuo kako je starica preminula u bolnici, u koju je prebačena kad je osoblje doma konačno shvatilo da nešto nije u redu. No, bilo je već prekasno. U bolnici su joj izmjerili temperaturu od samo 25,3 stupnja Celzija.

Tvrtka koja je vlasnik doma, Maria Mallaband Care Group, već se izjasnila krivom za zanemarivanje zdravlja i sigurnosti nesretne starice. Diljem Velike Britanije ta tvrtka ima 30 domova za starije i nemoćne te čak 2600 korisnika. Istraga je otkrila da radijatori u sobi nikad nisu bili propisno održavani, a jedina osoba koja se bavila njima, u smislu njihova krpanja, bio je kućni majstor, koji za to nije bio osposobljen, a usto je radio samo ujutro.

Dvije godine bez reakcije

“Nitko ne bi smio biti ostavljen sam, da umre u hladnome i bez vode i hrane, i to u vrijeme kad bi trebao biti pod skrbi tzv. profesionalaca”, kazao je u emotivnom obraćanju sudu David Barritt, jedan od sinova nesretne starice.

Gospođa Barritt u dom je smještena nakon što je pala i završila u bolnici. Od demencije je bolovala zadnjih pet godina, a u njenom bolničkom otpusnom pismu stoji kako mora biti smještena u toplom. Rođaci gospođe Barritt i ostali korisnici doma posvjedočili su kako je osoblje tijekom dvije godine ukazivalo upravi doma kako je grijanje u zgradi loše, no oni nisu ništa učinili.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr