Horor na moru: 'Pet sati smo plutali na mrtvim suputnicima'

Spasioci u talijanskoj luci Lampedusa nastavljaju puniti kamione tijelima nesretnih imigranata koji su poginuli u potapljanju broda. Trenutno je 190 mrtvih, a brojka se iz sata u sat povećava.

Preživjelih 155 ‘sretnika’, uglavnom iz Eritreje, čekaju što će se njima dogoditi u centru za azilante koji je napravljen za 250 ljudi, a tamo je trenutno njih 1.200.

Germani Nagassi (30) kazao je da nikada neće zaboraviti prizor koji je vidio. ”Više od pet sati smo plutali koristeći mrtva tijela naših suputnika. Nema ništa gore od toga. Bilo je mnogo djece. Vidio sam majku sa četvero djece i majku sa novorođenčetom, svi izgubljeni u moru. Prestrašen sam i u strašnom psihičkom stanju”, kazao je Nagassi.

Preživjeli kažu da su proveli 13 dana na brodu prije nego je motor prestao raditi manje od kilometar i pol od malenog otoka u Mediteranu, na pola puta od Sicilije i Tunisa. Kritiziraju da su spasioci mogli više napraviti, da je talijanska Obalna straža presporo reagirala i da su dragocjeno vrijeme potrošili snimajući spavašavanje, umjesto da spase više ljudi.

Hamid Muhammad (18) kaže da ih je ranije primijetila talijanska brodica, ali da nisu ništa poduzeli.

Do nesreće i požara te u konačnici prevrtanja broda došlo je nakon što je kapetan broda kazao imigrantima da zapale odjeću i deke kako bi privukli pozornost.

Povratak na Net.hr