NADA UMIRE POSLJEDNJA / Srpski ekstremni desničari su uvjereni da će Putinova pobjeda donijeti i dramatičan preokret na Kosovu: 'Moramo biti strpljivi...'

Image

Beogradski ultranacionalisti koriste rusku invaziju na Ukrajinu kako bi potaknuli pokušaje ometanja pregovora o priznanju Prištine

16.3.2023.
17:51
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Srpski ultranacionalisti koriste rusku invaziju na Ukrajinu da potaknu svoju kampanju protiv neovisnosti Kosova, a antiratni aktivisti bivaju uhvaćeni u unakrsnoj vatri, piše Politico.

Političari s desnog krila srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića nanjušili su priliku da povežu ruski rat protiv Ukrajine s njihovom željom da progutaju Kosovo, čak i dok Vučić ulazi u pregovore uz posredovanje EU-a za djelomičnu normalizaciju odnosa s Kosovom, čiju neovisnost ni Beograd ni Moskva ne priznaje.

'Kad završimo u Ukrajini, imat ćemo dovoljno vremena'

Pobjeda ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini je odskočna daska da Srbija vrati Kosovo, smatra Miša Vacić, čelnik izrazito nacionalističke, prokremaljske političke stranke Srpska desnica.

"Moramo biti strpljivi i moramo čekati da završimo u Ukrajini, a nakon toga ćemo imati dovoljno vremena", rekao je za Politico.

Od početka invazije u Srbiju je stiglo više od 200.000 Rusa. Kao jedna od tek nekoliko europskih zemalja koje nude bezvizni ulazak vlasnicima ruskih putovnica, ona pruža sigurno utočište za one koji traže izlaz iz raznih razloga, od ekonomskih do ideoloških.

Image
'NEVIĐENI PRITISAK' /

Putinov glasnogovornica pokazala smisao za ironiju: 'Vrlo čudno: Amerika pritišće Srbiju i srpski ministar pozove na akciju protiv Rusije'

Image
'NEVIĐENI PRITISAK' /

Putinov glasnogovornica pokazala smisao za ironiju: 'Vrlo čudno: Amerika pritišće Srbiju i srpski ministar pozove na akciju protiv Rusije'

Srbiji prijete izbjegli liberali iz Rusije

Vacić, koji je u rujnu otputovao u Donjeck pod ruskom okupacijom kako bi promatrao takozvani referendum za pridruživanje Rusiji, tvrdi da su ruski liberalni aktivisti u Srbiji prijetnja ostvarenju njegovog idealnog društva, ako mu se pridruže snage sa svojim lokalnim kolegama.

“To je prava revolucija liberala”, rekao je Vacić, dodajući da čak i kada bi samo 10 posto novopridošlih Rusa bili predani liberalni aktivisti, Srbija bi i dalje bila preplavljena s najmanje 20.000 njegovih političkih neprijatelja. Oni misle da moraju osloboditi Srbiju od Srba, od tradicionalnih srpskih vrijednosti.

Rus organizira antiruske prosvjede

Među Rusima koji su stigli u Beograd otkako je Putin pokrenuo svoju invaziju punog opsega prošle godine je Ilja Zernov. Ovaj 19-godišnji politički aktivist iz Toljatija u jugozapadnoj Rusiji potražio je utočište u Beogradu prošlog ožujka. Njegovi prosvjedi protiv rata potaknuli su policijsku pretragu njegovog studentskog doma u Kazanu.

“Shvatio sam da neću moći nastaviti studirati i da neću moći dugo biti u Rusiji”, rekao je Zernov za Politico, dodajući da mu je policija koja mu je pretraživala sobu u studentskom domu prijetila nasiljem i zatvorom.

Zernov je aktivan sudionik Ruskog demokratskog društva (RDS), antiratne organizacije osnovane prošle godine u Beogradu s navedenim ciljem podupiranja ukrajinske pobjede. Od tada se pojavila kao jedna od najvidljivijih proukrajinskih zagovaračkih skupina u Srbiji, koja redovito organizira prosvjede na ulicama. Ali u zemlji u kojoj Putin uživa značajnu podršku usred sve nametljivijeg ultranacionalističkog pokreta, antiratni aktivisti su meta.

'Vacić pokušava Srbiju pretvoriti u Rusiju'

Zernov je prošli mjesec prijavio policiji da ga je Vacić napao. Napad, za koji je Zernov rekao da se dogodio nakon što je pokušao prekrečiti antiukrajinske grafite na bočnoj strani stambene zgrade u Beogradu, ostavio ga je s perforacijom bubnjića. Vacić negira da je napao Zernova. Prijetnje nasiljem također su zasjenile planove za održavanje dvaju antiratnih skupova na prvu godišnjicu ruske invazije.

“Policija nas je upozorila da ima informacije da ti ekstremno desničari planiraju nekakve nasilne provokacije”, rekao je suosnivač RDS-a Peter Nikitin, čija je grupa organizirala jedan od prosvjeda.

Nikitin je odbacio i Vacićeve tvrdnje da njegova grupa i njoj slični žele voditi kampanju o socijalnim temama u Srbiji.

“Naša jedina svrha je da pokažemo svijetu i srpskoj javnosti što se događa i da mobiliziramo javno mnijenje za Ukrajinu”, rekao je, dodavši da je Vacić taj koji Srbiju želi podrediti stranim interesima. “[Vacić] vrlo izravno gura ruske interese i Putinove interese u Srbiji i on je taj koji Srbiju pokušava pretvoriti u Rusiju.”

Okupljanje oko zloglasnog simbola 'Z'

Kako se prošli mjesec približavala godišnjica ruske invazije na Ukrajinu, u Beogradu su tinjale napetosti. Skup krajnje desnice sredinom veljače završio je pokušajem provale sudionika u ured predsjednika Vučića. Damjan Knežević, vođa ekstremno desne mreže Narodne patrole, održao je vatreni govor pred okupljenima od oko 1000 pozivajući na svrgavanje Vučića, u jeku žestoke nacionalne rasprave oko prijedloga rješenja spora Srbije i Kosova.

Mnogi nazočni mahali su ruskim zastavama ili nosili proratne simbole, uključujući slovo "Z" kojim ruska vojska označava svoja vozila u Ukrajini, i logotip lubanje i nišana Wagner grupe, privatne plaćeničke snage koja podupire Moskovska vojska u ratu.

Policija je sutradan uhitila Kneževića i još dvojicu njegovih suradnika pod optužbom za poticanje na nasilje. Na dan skupa, još jedan pripadnik Narodne patrole također je uhićen u drugom gradu u Srbiji Novom Sadu pod optužbom da je posjedovao oružje nakon što je kod njega pronađena puška, optički nišan i streljivo.

U Srbiji je puno ruske propagande

Uhićenja su potaknula još više bijesa među sljedbenicima Narodne patrole, koji su udvostručili planove za održavanje proratnog skupa 24. veljače, uz RDS-ov antiratni prosvjed. Iako su vlasti odbile izdati dozvolu za skup Narodne patrole, dužnosnici su strahovali da će uslijediti neredi.

Kad je stigla prva godišnjica invazije, RDS je održao smanjenu verziju svojih planiranih događaja, prema savjetu policije. Prošlo je bez incidenata.

Natalija Taranuščenko, organizatorica ukrajinske udruge 'Čini dobro' sa sjedištem u Beogradu, koja je porijeklom iz ukrajinske regije Vinica, rekla je za Politico da iako je Srbija općenito dobrodošla, “još uvijek postoje simboli ruske agresije, slovo Z na ulicama Beograda, a mi još uvijek čuti da su Ukrajinci 'nacisti' i puno druge ruske propagande.”

Ipak popustile proruske strasti s početka invazije

Ipak, ima neke nade za Ukrajince i antiratne Ruse koji traže sigurnost u Srbiji: Putinova zaustavljena ofenziva također je ispuhala ovdašnje ultranacionaliste.

“Srbi su bili vrlo ostrašćeni jer su očekivali da će Putin srušiti Ukrajinu za tri dana, a nakon toga su mislili da će reći da Srbiji trebamo vratiti Kosovo”, rekao je Čedomir Stojković, odvjetnik iz Beograda koji istražuje prikrivene ruske utjecaj u svojoj zemlji.

“No s vremenom, kako se rat nije odvijao onako kako su ljudi očekivali, ta su se očekivanja počela mijenjati, a sada, budući da postoji kognitivna disonanca, nema strasti”, rekao je.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču