SPEKTAKULARNA VOJNA VJEŽBA: / Američki i poljski zapovjednici gledali hrvatske topnike

Image
Foto: MORH

Hrvatsko topništvo pokazalo je precizno gađanje i u noćnim uvjetima te potporu kopnenim trupama.

15.6.2018.
22:59
MORH
Play logo

Sinoćnjim granatirenjem te vježbom na zemljištu u petak, 15. lipnja 2018. na vojnom poligonu Bemowo Piskie, u nazočnosti visokih vojnih i civilnih uzvanika, završena je dvotjedna združena vojna vježba s bojevim gađanjem "Puma". Vojne manevre organizirala je poljska 15. mehanizirana brigade i njoj pridodane NATO Borbene grupe predvođene SAD-om. Postrojbama su se priključile i američke postrojbe u sklopu velikih vojnih manevara Saber strike 2018.

Image
VELIKI NATO-vi VOJNI MANEVRI RAZLJUTILI RUSE: /

Osim gomilanja snaga, jedan poljski potez osobito ih brine

Image
VELIKI NATO-vi VOJNI MANEVRI RAZLJUTILI RUSE: /

Osim gomilanja snaga, jedan poljski potez osobito ih brine

Precizno noćno gađanje i 'čišćenje' terena

Hrvatski topnici u sastavu bitnice SVLR 122 mm Vulkan M-92 Gardijske oklopno mehanizirane brigade sinoć su demonstrirali vatrenu moć i precizno gađanje u noćnom uvjetima, a danas u sklopu završne vježbe uspješno pružili vatrenu potporu manevarskim postrojbama 15. mehanizirane brigade i Borbene grupe te tako pokazali sposobnost djelovanja u dnevno-noćnim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

'Zajedništvo kontingenata je preduvjet za postrojbu'

"Tijekom vježbe "Puma" bitnica SVLR imala je priliku kroz različite scenarije, kao što su savladavanje vodene prepreke uzbunjivanje i izmještanje u područje prikupljanja, hibridno ratovanje, te raketno gađanje u noćnim i dnevnim uvjetima, demonstrirati svoju punu operativnu spremnost i integraciju sa NATO saveznicima. Smatram da smo kroz ovu vježbu maksimalno iskoristili mogućnost suradnje sa ostalim nacijama unutar Borbene grupe, naročito s vojskom SAD-a i vojskom Republike Poljske, te smo značajno podigli razinu obučenosti svih sastavnica bitnice, napose tima prednjih topničkih motritelja. Također želim istaknuti da je tokom cijelog trajanja vježbe ključni čimbenik za izvršenje zadaća bilo zajedništvo svih pripadnika kontingenta, što je osnovni preduvjet za izgradnju svake uspješne postrojbe" istaknuo je zapovjednik 2. HRVCON-a, satnik Dario Bilješković.

Vježbi je nazočio je zamjenik zapovjednika američke kopnene vojske u Europi general bojnik Timothy McGuire te zapovjednik Glavnog zapovjedništva OS Republike Poljske general bojnik Jaroslaw Mika, a Hrvatsku su predstavljali hrvatska veleposlanica u Republici Poljskoj, njena ekselencija gđa Andrea Bekić, te hrvatski vojni izaslanik u baltičkim zemljama i Republici Poljskoj brigadir Jugoslav Jozić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo