'POVIJESNI I VAŽAN DAN' / Španjolska, Irska i Norveška priznaju palestinsku državu. Bijes u Izraelu: 'Nećemo šutjeti'

Image
Foto: Profimedia

Španjolska će 28. svibnja priznati palestinsku državu, objavio je u srijedu ujutro španjolski premijer Pedro Sanchez

22.5.2024.
9:43
Profimedia
VOYO logo

Španjolska, Irska i Norveška objavile su u srijedu da će 28. svibnja priznati neovisnu palestinsku državu na što je Izrael odmah reagirao povlačenjem veleposlanika iz tih zemalja. 

"Irska, Norveška i Španjolska danas objavljuju priznanje države Palestine", rekao je na tiskovnoj konferenciji irski premijer Simon Harris. "Uvjeren sam da će nam se i druge zemlje pridružiti u poduzimanju tog važnog koraka u idućim tjednima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pola sata prije Harrisa, norveški premijer Jonas Gahr Støre objavio je da njegova zemlja priznaje Palestinu. 

"Vjerujemo da je rješenje s dvije države u najboljem interesu Izraela", rekao je na posebno sazvanoj tiskovnoj konferenciji norveški premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAJAVILE I DRUGE ZEMLJE /

Irska će danas priznati Palestinu? Premijer: 'Naš stav je dosljedan po tom pitanju'

Image
NAJAVILE I DRUGE ZEMLJE /

Irska će danas priznati Palestinu? Premijer: 'Naš stav je dosljedan po tom pitanju'

Palestinski narod ima "temeljno, neovisno pravo na samoodređenje", a Izraelci i Palestinci imaju "pravo živjeti u miru u svojim državama", poručio je. 

"Neće biti mira na Bliskom istoku bez rješenja s dvije države. Ne može biti rješenja s dvije države bez palestinske države. Drugim riječima, palestinska država je preduvjet za postizanje mira na Bliskom istoku", rekao je Støre. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to što se pridružio svojim irskim i norveškim kolegama u objavi priznanja Palestine, španjolski premjer Pedro Sanchez optužio je svog izraelskog kolegu Benjamina Netanyahua da je svojom politikom "boli i uništenja" u Pojasu Gaze ugrozio rješenje s dvije države. 

Nakon objave, izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz naredio je izraelskim veleposlanicima iz Irske i Norveške da se odmah vrate u Izrael, javlja Sky News.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Današnja odluka šalje poruku Palestincima i svijetu: 'Terorizam se isplati'", poručio je Israel Katz .

U objavi na X-u kazao je da bi priznanje moglo spriječiti napore da se vrate izraelski taoci koji se drže u Gazi i čini prekid vatre manje vjerojatnim "nagrađivanjem džihadista Hamasa i Irana". "Izrael neće šutjeti pred onima koji potkopavaju njegov suverenitet i ugrožavaju njegovu sigurnost", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pošto je teroristička organizacija Hamas izvela najveći masakr Židova od holokausta, nakon što je počinila najstrašnije seksualne zločine koje svijet poznaje, ove su zemlje odlučile nagraditi Hamas i Iran i priznati palestinsku državu”, rekao je.

Njihov je pristup opisao kao "uvrnut", rekavši da je to "nepravda prema sjećanju na žrtve 7. listopada" i da "potkopava pravo Izraela na samoobranu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rat je izazvao napad Hamasa 7. listopada koji je rezultirao smrću više od 1.170 ljudi, uglavnom civila.

Od 252 osobe koje su 7. listopada uzete kao taoci, 124 još uvijek drže u Gazi, uključujući 37 mrtvih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael je obećao da će uništiti Hamas i pokrenuo je razornu ofenzivu u Pojasu Gaze u znak odmazde, što je rezultiralo smrću najmanje 35.647 ljudi, od kojih su većina civili, podaci su Hamasovog ministarstva zdravstva u Gazi.

POGLEDAJTE VIDEO: Izraelci napali izbjeglički kamp, poginulo je više od trideset Palestinaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa


FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo