Skandalozna provokacija Šešelja, Josipović žestoko uzvratio

shimmer fallback

Ratni zločinac Vojislav Šešelj kojega je uoči obljetnice pada Vukovara, Haški sud zbog bolesti pustio na privremenu slobodu, ne prestaje provocirati.

18.11.2014.
16:51

U ime Srpske radikalne stranke nekim hrvatskim medijima je poslao priopćenje u kojem je srpskim četnicima Vojislav Šešelj čestitao "dan oslobađanja srpskog Vukovara".

U priopćenju koje je objavljeno i na službenoj web stranci radikala, između ostalog, stoji da će učiniti sve da "Republika Srpska Krajina i srpski Vukovar ponovno budu u sastavu Velike Srbije".

Sramotna čestitka

"Na današnji dan prije 23 godine srpski četnici su, nakon tromjesečnih junačkih borbi, oslobodili Vukovar od ustaških paravojnih jedinica. Srpski Vukovar bio je prvi oslobođeni srpski grad, koji je, bez borbe, uz pomoć režima u Beogradu, predat ustaškoj hrvatskoj državi", dio je teksta čestitke upućene Šešeljovim sljedbenicima.

Šešelj očitio ne misli prestati s provokacijama, koje iz Beograda odašilje od kada ga je Haški sud pustio na privremenu slobodu.

Josipović: Šešelja treba vratiti u Haag

Reagirao je predsjednik Ivo Josipović na svom Twitter profilu.

"Nakon sramotnog priopćenja na Dan sjećanja na žrtve Vukovara, Šešelja treba vratiti u Haag", napisao je Josipović.

Iz Haaga za sada ne stižu nikakve reakcije, iako je sasvim očito da Šešelju nije bila namjera da se na slobodi liječi, već provodi svoju sramotnu politiku.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić ocijenio je izjave hrvatskih dužnosnika o povratku haškog optuženika i vođe Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja u Srbiju kao proizvod dnevne politike i najavio da će Srbija nastaviti put eurointegracija, ali i zadržati dobre odnose s Rusijom.

Na pitanje da prokomentira poruke iz Hrvatske kako dolazak Vojislava Šešelja može ugroziti put Srbije u EU i stabilnost u regiji, Vučić je kratko odgovorio: "Ne miješam se u dnevnopolitičke stvari... Srbija je na putu ka Europskoj uniji i Srbija će zadržati dobre i prijateljske odnose s Ruskom Federacijom i točka".

Srbijanski elektronički mediji prenijeli su prethodnih dana izjave hrvatskih dužnosnika, među kojima i ministra pravosuđa Orsata Miljenića da će "Hrvatska uvjetovati napredovanje Srbije u pregovorima sa EU novim optužnicama i suđenjima za ratne zločine, kao i da kažnjavanje odgovornih za ratne zločine mora ići do najvišeg vrha".

Također, prenesena je i poruka hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić da Hrvatska "neće postavljati nikakve dodatne uvjete Srbiji na njenom putu ka EU", a nakon tih izjava reagirao je predsjednik koalicije izbjegličkih udruga u Srbiji Miodrag Linta ocijenivši da izjava Vesne Pusić nije iskrena jer nije osudila prethodnu izjavu Miljenića. (Hina)

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali