Play ponuda

Sin umro od gladi, majka gledala kako ga jedu mačke

shimmer fallback
27.10.2010.
12:56
Play ponuda

Kako piše list Press, Vlastimir Petrović umro je od gladi i iscrpljenosti, a njegovo je tijelo danima ležalo na podu u trošnoj kućici. Njegova nepokretna majka Zagorka (80) danima je gledala kako tijelo njenog sina jedu mačke i nije mogla ništa učiniti. Prebačena je u bolnicu u vrlo teškom stanju, s dekubitusom na leđima i ranama po cijelom tijelu, nije mogla govoriti, a liječnici su sigurni da danima ništa nije jela.

Inače, Vladičin Han je najsiromašnija općina u Srbiji, gdje radi samo nekoliko stotina ljudi, a prosječna plaća iznosi 15.000 dinara, tj. oko 140 eura. Ljutež je, pak, neprohodno planinsko selo, do kojeg se stiže samo terenskim vozilima. Ima oko pedesetak stanovnika, mahom starijih ljudi, a kuće su udaljene jedna od druge po nekoliko kilometara.

Vlastimirovo tijelo pronašli su susjedi u utorak ujutro. Oni su, zabrinuti što Vlastimira nisu vidjeli danima, svratili da vide što je s njim. Ugledavši stravičan prizor odmah su pozvali policiju i Hitnu pomoć. Liječnici su potvrdili da je Vlastimir bio mrtav već nekoliko dana.

"Dugogodišnji sam medicinski radnik, ali ovako nešto nisam nikada vidio, da ljudi tako žive u današnje vrijeme, da umiru od gladi i da njihova tijela jedu životinje, stvarno je strašno i nevjerojatno", kazao je dr. Dika Stevanović, liječnik u Domu zdravlja u Vladičinom Hanu.

U Centru za socijalni rad u Vladičinom Hanu nisu htjeli dati službene informacije. Ipak, saznaje se da je centar svojedobno htio staricu smjestiti u neku adekvatnu ustanovu, no sin nije dao odobrenje.

"Nije Vlasta htio potpisati. Izgubio bi pravo na penziju, pa se bojao da neće imati od čega živjeti, jer je ostao bez posla", kazali su mještani Ljuteža.

Press je nabrojao da je od 2008. godine u Srbiji zabilježeno čak osam slučajeva u kojima su, većinom starije osobe, umrle od gladi. Ove su godine zabilježena dva slučaja: u Dobrotinu kod Leskovca od gladi je umrla 80-godišnja žena koja četiri mjeseca nije primila socijalnu pomoć, dok je u Malim Pijacama kod Kanjiže od neuhranjenosti umrla 58-godišnja štićenica Doma za njegu starih i nemoćnih.

Prethodni članci:

arti-201005140459006 arti-201004070336006 arti-201001250075006 arti-201010180764006

Play ponuda
Play ponuda