SIGURNOSNI PROPUST UGROZIO KORISNIKE WHATSAPPA: / Hakeri napadaju putem videa sa zloćudnim kodom, evo što valja učiniti

Prema izvješćima sigurnosnih stručnjaka, hakeri mogu poslati MP4 datoteku sa zlonamjernim kodom korisniku WhatsAppa i onog trenutka kad ga korisnik pokrene, kreće i instalacija zlonamjernog koda

17.11.2019.
14:43
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U Facebookovoj popularnoj aplikaciji za dopisivanje, WhatsApp-u, otkriven je sigurnosni propust koji ugrožava i korisnike Androida i one na iOS-u, pa čak i one malobrojne preosatale na Windows Phoneu.

Sigurnosni stručnjaci upozoravaju da je WhatsApp pod napadom hakera koji kao sredstvo koriste video sa zloćudnim kodom. Sve što im je potrebno jest broj telefona koji koristi WhatsApp, piše Zimo.

Facebook nije službeno potvrdio problem

Prema izvješćima sigurnosnih stručnjaka, hakeri mogu poslati MP4 datoteku sa zlonamjernim kodom korisniku WhatsAppa i onog trenutka kad ga korisnik pokrene, kreće i instalacija zlonamjernog koda. To hakerima omogućava udaljeno upravljanje uređajem, instalaciju malwarea, ali i mogućnost prisluškivanja korisnika. Pritom su najranjivije ranije verzije WhatsAppa za privatne korisnike (prije 2.19.274 za Android, 2.19.100 za iOS i 2.25.3 za Enterprise Client), ali i verzije za poslovne korisnike.

Iako su ugroženi gotovo svi korisnici WhatsAppa, iz Facebooka nije bilo ikakvog službenog priopćenja o tome. Problem su priznali tek potiho objavivši informacije o ranjivosti na svojim stranicama za developere, ali bez službenog savjeta korisnicima što bi trebali učiniti.

Stručnjaci objasnili što valja učiniti

No, sigurnosni stručnjaci ističu kako bi korisnici trebali provjeriti koju verziju WhatsAppa koriste i ažurirati je na najnoviju verziju, piše Zimo.

Korisnici bi trebali pokrenuti aplikaciju na svom uređaju, ući u Opcije (Settings) koji se nalaze u gornjem desnom uglu, ondje odabrati Pomoć (Help) i potom Informacije o aplikaciji (App info). Također, mogu i jednostavno odabrati Google Play ili App Store i tamo provjeriti trebaju li ažurirati WhatsApp aplikaciju ili ne.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali