GROZNO

SHRVANI RODITELJI MALENOG CHARLIEJA: Sud ne dozvoljava da beba umre u vlastitom domu

Britanski sudac dao je u srijedu roditeljima bolesnog dječaka Charlieja Garda vremena da do četvrtka u podne s bolnicom dogovore uvjete oko njegove smrti, a ako to ne uspiju on će biti prebačen u hospicij gdje će biti isključen s aparata koji ga održavaju na životu.

Ta jedanaestomjesečna beba, koja pati od ekstremno rijetkog genetskog poremećaja koji uzrokuje oštećenje mozga i slabljenje mišića, predmet je sukoba između njegovih roditelja i londonske bolnice koja ga je liječi.

Otkad su odlučili da će pustiti da Charlie umre, njegovi roditelji očajnički pokušavaju doći do dogovora koji bi im omogućio da s njim provedu nekoliko dana izvan bolnice.

Odluka je na sudu

O tome koliko će Connie Yates i Chris Gard imati vremena provesti sa svojim sinom prije njegove smrti odlučit će sud. Oni već nekoliko dana pokušavaju dobiti dozvolu da odvedu sina kući, no na saslušanju održanom u srijedu postalo je jasno da se to neće dogoditi.

Odvjetnik Charliejevog skrbnika kojeg je imenovao sud rekao je da nijedan hospicij ne može na duži rok pružiti skrb djeci koja su intenzivno na aparatima.

Roditelji tvrde kako su pronašli liječnika koji bi bio voljan nekoliko dana nadgledati Charlieja u hospiciju, što bi im pružilo posljednju šansu za postizanje dogovora te vrste za kojeg im je sudac dao rok do četvrtka u podne.

“Ukoliko do sutra u podne roditelji, skrbnik i bolnica ne dogovore alternativni aranžman, Charlie će biti prebačen u hospicij i ubrzo maknut s aparata”, poručio je sudac Nicholas Francis.

Yates je u jednom trenutku u sudnici zavikala, vjerojatno na Charliejevog skrbnika: “Što bi bilo da je to vaše dijete? Nadam se da ste zadovoljni sobom”, nakon čega je u suzama napustila prostoriju.

Odbijen zahtjev za eksperimentalnim liječenjem u SAD-u

Charliejevi roditelji ranije su od bolnice tražili mogućnost da dijete odvedu na eksperimentalno liječenje u Sjedinjene Države, što su odbili britanski sudovi i Europski sud za ljudska prava jer to nije u interesu djeteta, pisao je AFP.

Roditelji su prikupili 1,4 milijuna funti donacija, što je bilo dovoljno za odlazak u SAD i za samu terapiju. Međutim, liječnici u dječjoj bolnici Great Ormond Street u Londonu, u kojoj se Charlie liječio, donijeli su odluku da njihovo dijete treba “dostojanstveno umrijeti”, a tu liječničku odluku potvrdili su i sudovi u Velikoj Britaniji, piše AFP.

Charlijevi roditelji su se nadali da će im sud u Strasbourgu izaći u susret, ali 27. lipnja Europski sud za ljudska prava je odbacio njihovu žalbu.

Liječnici bolnice Great Ormond Street drže da je produljenje tretmana neopravdano, jer dijete pati, što su prošlog petka naveli u priopćenju.

Povratak na Net.hr