NAKON 10 GODINA KARIJERE / Sebastian Kurz povlači se iz političkog života: 'Imao sam osjećaj kao da me proganjaju. Nisam ni svetac ni zločinac'

Image
Foto: Profimedia

Kronen Zeitung javlja kako je nedavno rođenje sina razlog zbog kojeg se Kurz povlači iz politike.

2.12.2021.
12:05
Profimedia
Play logo

Bivši austrijski kancelar i predsjednik Austrijske narodne stranke (ÖVP), Sebastian Kurz, povlači se sa svih političkih dužnosti, javljaju u četvrtak austrijski mediji.

"Sebastian Kurz se povlači s mjesta predsjednika ÖVP-a i s mjesta predsjednika zastupničkog kluba Austrijske narodne stranke u parlamentu", javljaju austrijski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KORUPCIJSKI SKANDAL /

Sebastian Kurz podnio je ostavku na mjesto kancelara: 'Ova zemlja je važnija od mene'; Državno odvjetništvo ga istražuje

Image
KORUPCIJSKI SKANDAL /

Sebastian Kurz podnio je ostavku na mjesto kancelara: 'Ova zemlja je važnija od mene'; Državno odvjetništvo ga istražuje

'Uvijek te promatraju'

Kronen Zeitung javlja kako je nedavno rođenje sina razlog zbog kojeg se Kurz povlači iz politike. Kada je 2017. preuzeo dužnost austrijskog kancelara tada 31-godišnji Kurz bio je najmlađi predsjednik vlade na svijetu.

"Veoma sam zahvalan na 10 godina političke karijere. No, kada mi se rodio sin shvatio sam koliko lijepih stvari postoji izvan politike. Takvo malo dijete možete gledati satima. Kao kancelar moraš donositi mnogo odluka svaki dan, a već ujutro si svjestan kako će neke odluke biti pogrešne. Uvijek te promatraju i imao sam osjećaj kao da me proganjanju", rekao je danas Kurz u svojoj izjavi, a prenosi Krone Zeitung.

'Ovo je bila čast mog života'

"Nisam ni svetac ni kriminalac. Osoba sam s manama i slabostima i svime što ide s time. I veselim se danu kada mogu na sudu dokazati kako su sve optužbe protiv mene krive", rekao je Kurz pa dodao: "Ovo je bila čast mog života. Bilo je predivno služiti vlastitoj zemlji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzervativni austrijski političar u listopadu se već povukao s kancelarskog položaja nakon što je protiv njega pokrenuta istraga zbog sumnje u korupciju tijekom predizborne kampanje 2017. koja je prethodila izbornoj pobjedi ÖVP-a i dolasku Kurza na položaj kancelara. Navodno je u pitanju bilo medijsko lažiranje predizbornih anketa uoči izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva vlada Sebastiana Kurza se raspala nakon uplitanja koalicijskog partnera Slobodarska stranke Austrije (FPÖ) u tzv. Ibiza skandal.

Novi predsjednik ÖVP-a bit će Nehammer

Nakon pokretanja istrage protiv Kurza, aktualni koalicijski partner narodnjaka, stranka Zeleni, opstanak koalicije uvjetovala je Kurzovim povlačenjem s dužnosti. Nakon toga je funkciju austrijskog kancelara preuzeo političar Narodne stranke Alexander Schallenberg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Kurz je po povlačenju s mjesta kancelara preuzeo dužnost šefa zastupničkog kluba narodnjaka u parlamentu i ostao na čelu OVP-a.

Kako javljaju austrijski mediji, novi predsjednik ÖVP-a bi trebao postati aktualni ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo