TRAŽI PODRŠKU ZA KATASTROFU / Putin sve jače pritišće Srbiju i BiH: Njegov plan, ali i ciljevi su kristalno jasni; 'Ne uzimajte Balkan zdravo za gotovo!'

Image
Foto: Shutterstock

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić pokušava održavati krhku ravnotežu između Zapada i Moskve

4.10.2022.
13:40
Shutterstock
Play logo

Rat u Ukrajini i dalje traje, a ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje širi svoje ambicije. Čak i na Balkanu pokušava progurati svoju ideju da je NATO čvrsto odlučio marginalizirati ruski, slavenski i istočni pravoslavni svijet, piše u analizi Bloomberga. U centru tih napora je Srbija, koja nije članica NATO-a.

"Kada sam bio vrhovni zapovjednik savezničkih snaga NATO-a od 2009. do 2013., često sam posjećivao Balkan. Savez je imao više od 15.000 trupa u mirovnoj misiji na Kosovu, maloj odcijepljenoj državi koja se usprotivila Srbiji i proglasila nezavisnost. Taj čin je 1999. izazvao rat u kojem su NATO-vi avioni bombardirali Beograd. Ipak, nedavne srpske vlade pokušavale su poboljšati odnose sa Zapadom i doći do članstva u Europskoj uniji", piše u analizi Jamesa Stavridisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, sve opasnije struje podržavaju Putina u Srbiji, ali i manjim susjednim zemljama. Više od svega, Putin želi Srbiju i Bosnu zadržati izvan NATO-a i EU-a. Također želi dobiti podršku za svoju katastrofu u Ukrajini, ali i općenito skrenuti pozornost Zapada stvarajući tenzije, pogotovo između Srbije i Kosova.

Image
PRIJETNJA IZ SAD-A OD KOJE MU NEĆE BITI SVEJEDNO /

Što ako Putin upotrijebi nuklearno oružje? 'Zapad bi uništio ruske trupe. Stvarnost bojnog polja s kojom se suočava je nepovratna'

Image
PRIJETNJA IZ SAD-A OD KOJE MU NEĆE BITI SVEJEDNO /

Što ako Putin upotrijebi nuklearno oružje? 'Zapad bi uništio ruske trupe. Stvarnost bojnog polja s kojom se suočava je nepovratna'

Putin skuplja potporu u BiH

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić pokušava održavati krhku ravnotežu između Zapada i Moskve. Njegova vlada glasala je za UN-ovu rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija, prošli tjedan je odbila priznati Putinovu aneksiju okupiranih teritorija u Ukrajini. Međutim, Vučić je u svibnju s Rusijom potpisao ugovor o dostavi plina.

Putin skuplja potporu i u Bosni i Hercegovini. Prošli mjesec ugostio je Milorada Dodika, tvrdoglavog srpskog nacionalista na čelu entiteta Republike Srpske. Nije teško posumnjati da bi Dodik bez problema bio spreman uništiti vlastitu zemlju da bi zadovoljio svog gospodara u Moskvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruske vlasti duboko su involvirane u širenje lažnih narativa o ratu, pokušavajući predstaviti rusku "specijalnu vojnu operaciju" kao sveslavensku misiju kojom se želi ujediniti odmetnute Ukrajince s Majkom Rusijom. Takav narativ ima uspjeha na ekstremnoj desnici, što je i očekivano, ali također i među čitavom populacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne smiju uzimati Balkan zdravo za gotovo'

Srpski izvoz u Europu gotovo je 15 puta veći od izvoza u Rusiju, a s članstvom u EU-u ta brojka bi samo rasla. I Srbija i Bosna žele zadržati mogućnost da njezini građani u EU-u putuju bez viza, dok zemlje Unije Rusima sve više zatvaraju vrata.

Ključna poruka za SAD, EU i NATO je jednostavna: Oni ne smiju uzimati Balkan, a pogotovo Srbiju i Bosnu – zdravo za gotovo. Te dvije nacije trebale bi biti na postupnom putu prema članstvu u EU-u, čak i ako ponekad nisu savršene saveznice protiv Rusije, a NATO bi trebao nastaviti blisko s njima surađivati u vojnim obukama i vježbama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija i Bosna moraju shvatiti da, iako Moskva može ponuditi opskrbu prirodnim plinom, takvo taktičko iskušenje ništa je u usporedbi sa strateškom vrijednošću šireg pripadanja Zapadnoj Europi.

Play logo

Rat u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo