SAD: / 98-godišnjakinja zadavila stogodišnju cimericu

12.12.2009.
12:30
VOYO logo

Vjeruje se da je riječ o najstarijoj osobi optuženoj za ubojstvo u povijesti Massachusettsu, no moguće da joj se nikada neće suditi zbog njezinog mentalnog zdravstvenog stanja.

Optužena je poslana u psihijatrijsku bolnicu kako bi procijenili njezino stanje, a njezin branitelj Carl Levin rekao je da je riječ o ženi koja dugo godina ima dijagnozu demencije i smanjene kognitivne sposobnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrećica na glavi ubijene Njezina cimerica u staračkom domu Brandon Woods u Dartmouth, stogodišnja Elizabeta Barrow pronađena je mrtva u svom krevetu 24. rujna s plastičnom vrećicom vezanom oko glave. Policija je isprva nagađala da je riječ o samoubojstvu, no obdukcijom je utvrđeno da je starica zadavljena i da se radi o ubojstvu.

Sin ubijene rekao je da se optužena požalila u staračkom domu na brojne posjetitelje koji su obilazili njegovu majku te da je imala "prijeteće i uznemirujuće" primjedbe na žrtvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužitelj je, pak, izjavio da je Laura Lundquist patila od paranoje, gajila neprijateljstvo prema žrtvi i mislila da joj dvije godine starija cimerica "preuzela" sobu koju su dijelile oko godinu dana.

Optužena je prije zločina žrtvi rekla da će uskoro dobiti njen krevet do prozora, jer će je nadživjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko tjedana prije ubojstva Elizabeta Barrow se, pak, žalila da joj je Laura "život pretvorila u pakao", a noć prije zločina prigovorila je da joj je 98-godišnja cimerica postavila stol podno kreveta i blokirala put do kupaonice. Medicinske sestre su stol pomaknule, no kada je Elizabeta pronađena mrtva stol je ponovno bio pored njenog kreveta.

Njezin sin izjavio je da je od uprave staračkog doma tražio da odvoje žene, no uvjerili su ga da će se dvije cimerice "snaći". Njegova majka nije željela otići iz sobe jer je u njoj živjela sa suprugom nekoliko godina prije njegove smrti 2007.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužitelji Lauru Lundquist progone za ubojstvo drugog stupnja jer ne vjeruju da je bila kognitivno sposobna zločin smisliti unaprijed, što se mora dokazati u slučajevima ubojstva prvog stupnja.

Tužiteljstvo je odlučilo da protiv staračkog doma neće pokretati postupak, no tu odluku nisu pojasnili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju staračkog doma navodi se, pak, da su se dvije cimerice ponašale poput sestara, da su svakodnevno zajedno šetale i ručale, a pred spavanje bi jedna drugoj zaželjele laku noć. Potvrdili su da je ubijena u srpnju i kolovozu odbila promijeniti sobu.

Dom je osnovao stipendiju koja nosi ime Elizabeta Barrow, a njezin sin je predsjednik odbora koji dodjeljuje stipendije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo