GOMILANJE ORUŽJA

RUSKI MINISTAR OBRANE: ‘U tijeku je rat… NATO šalje svoje snage, morali smo poduzeti kontramjere!’

Rusija povećava vojnu prisutnost na svojoj zapadnoj granici kao odgovor na raspoređivanje snaga NATO saveza, rekao je danas ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

“Sjedinjene Američke Države i ostali članovi NATO-a aktivno jačaju svoje potencijale na zapadnim granicama Rusije i Belorusije, otvarajući nove baze i razvijajući vojnu infrastrukturu. Postoje stalni pokušaji da nametnu svoju volju koristeći ekonomski i politički diktat, kao i vojnu silu”, rekao je Šojgu, a prenijela ruska agencija TASS.

U tijeku je informativni rat, dodao je on, javlja Tanjug.

Na zajedničkoj sjednici ruskih i beloruskih ministarstava obrane, Šojgu je naveo da te akcije NATO-a potkopavaju stratešku stabilnost i tjeraju Rusiju da poduzme obrambene kontramjere.

“Visok nivo bilateralne suradnje i dogovorene pozicije u vezi s globalnom i regionalnom stabilnošću pomažu da se ojača obrambeni potencijal Rusije i Bjelorusije”, rekao je on.

NATO šalje tisuće vojnika kao odgovor?

Ruski ministar obrane je naveo da Rusija posebnu pažnju posvećuje jedinicama i formacijama u zapadnoj vojnoj oblasti sa suvremenim naoružanjem i vojnom opremom, kao i mjerama operativne i borbene obuke.

On je ocijenio da se vojna suradnja Rusije i Bjelorusije “aktivno razvija” i da je zajedničko djelovanje dobar mehanizam u obrani dvije zemlje.

NATO u odgovoru na povećanu prisutnost ruskog vojnog potencijala želi u baltičke države poslati 4 tisuće vojnika, a najviše bi ih trebala primiti Litva iduće godine.

Šojgu u svom govoru nije istaknuo konkretne brojke. Prema prijašnjim informacijama, Rusija broj vojnika na svojoj zapadnoj granici želi povećati za 30 tisuća ljudi.

Povratak na Net.hr