REVOLUCIONARAN TEST ZA KORONU: / Razvili su ga ljudi koji rade za američku vojsku, otkriva virus par dana prije nego što stvari postanu opasne

Autori projekta nadaju se da će testom temeljenim na krvi moći otkriti prisutnost virusa već 24 sata nakon infekcije

2.5.2020.
17:30
Hector RETAMAL / AFP / Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Razvijen je novi test za koronavirus, a dizajnirali su ga znanstvenici koji rade za američku vojski. Riječ je o testu koji bi potencijalno mogao identificirati prenositelje bolesti prije nego što postanu zarazni i krenu sa širenjem bolesti, saznaje Guardian.

Autori projekta nadaju se da će testom temeljenim na krvi moći otkriti prisutnost virusa već 24 sata nakon infekcije. Dakle, prije neko osoba pokaže simptome i par dana prije nego što se smatra da će prenositelj bolesti krenuti sa širenjem zaraze na druge osobe. To je oko četiri dana ranije nego što trenutni testovi mogu otkriti prisutnost virusa u ljudskom tijelu.

Prekretnica u testiranju

Ovaj test nastao je u sklopu projekta američke Vojne agencije za napredne istraživačke projekte u području obrane. Cilj projekta je brza dijagnostika otrovanja zaraznim ili kemijskim oružjem. Projekt je ubrzano izmijenjen nakon izbijanja pandemije, no očekuje se da će novi test dobiti odobrenje za hitnu upotrebu koju mu treba dati američka Agencija za hranu i lijekove, piše Guardian.

"Koncept popunjava dijagnostički jaz u svijetu", rekao je za Guardian dr. Brad Ringeisen ,voditelj Vojne agencije iz ureda za biološku tehnologiju. Ovaj test bi zapravo trebao biti prekretnica u testiranju na koronavirus kao i sredstvo popunjavanja praznina u testiranju u kasnijim fazama infekcije.

Testiranje u SAD-u polovicom svibnja

Test će se moći primijeniti u praksi kada dođe odobrenje FDA pa će se tada i vidjeti koliko se rano može pokupiti virus. Voditelj istraživačkog tima njujorške bolnice Mount Sinai, prof. Stuart Steaflon, rekao je da je cilj istraživanja razviti i potvrditi rani dijagnostički test reakcije krvi domaćina na Covid. Rekao je da pristup testiranja, koji gleda na reakciju tijela dok se bori protiv Covid-19, trebao dati ranije rezultate nego trenutni testovi brisa nosa koji love na sam virus.

Istraživanje koje stoji iza razvoja testova konačno će biti javno objavljeno, a suradnički timovi s medicinskih škola na Mount Sinaiu, Sveučilište Duke i Princeton, trebali bi objaviti internetske zapise i omogućiti znanstvenicima širom svijeta isprobavanje sličnih metoda. Ako se ovi testovi odobre, u SAD-u bi testiranja mogla početi u drugoj polovici svibnja. Premda odobrenje nije zajamčeno, znanstvenici koji su razvili ove testovi su oduševljeni potencijalnim učinkom.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali